sunnuntai 3. lokakuuta 2010

Macallanin vuosikymmenet osa 1/5: 1980

Pari päivää sitten oli tilaisuus viettää mainio ilta maistellen muutama vanha The Macallan-viski, jotka olivat tislattu viidellä eri vuosikymmenellä. Maistetut viskit olivat peräisin 1930-, 1950-, 1960-,1970- ja 1980-luvuilta.

Lähdetään liikkeelle tislausvuodeltaan tuoreimmasta, eli 1980-luku aloittaa:


The Macallan 1980 18 yo Gran Reserva, 40%. Matured in Sherry Wood, bottled 1999.

Tuoksu on voimakas, mutta erittäin pehmeä. Vahvaa kahvia, kaakaota. Todella tasapainoinen sherryisyys, tuoreita hedelmiä, (luumu) ja hento savun häivähdys. Taustalla pehmeä turpeisuus. Hieno ja todella intensiivinen.

Maku on "paksu" ja sametin pehmeä. Herkullinen ja tasapainoinen makupaletti jossa kaikki on hienosti paikoillaan: Sherryisyys on juuri sopiva - todella voimallinen, mutta ei liian makea, eikä liian kuiva. Vahva kahvisuus, täyteläinen turpeisuus kera hennon savun, sekä tyylikäs ja runsas hedelmäisyys. Tästä ei 40% vahvuisen viskin "runko" parane.

Jälkimaku jatkuu pitkään vahvana tarjoten tummaa suklaata, espressoa, loppua kohti hieman kuivuvaa sherryisyyttä sekä pehmeän maltaisuuden, jonka ympärille koko paketti mukavasti nivoutuu.

Huh. Loistava viski, joka on arvostuksensa ansainnut. Makujen vahvuus on ällistyttävää tälle vain 40% viskille. Ehdoton klassikko Sherrykypsytettyjen viskien sarjassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti