lauantai 30. lokakuuta 2010

Kuukauden levyklassikko 22: Bruce Springsteen - Born To Run


Vaihdetaan kuukauden klassikossa tällä kerralla hieman kevyemmälle otteelle, sillä vuonna 1975 julkaistiin tämä yksi kaikkien aikojen hienoimmista rocklevyistä. Kyseessä on Bruce Springsteenin kolmas albumi Born To Run, jonka myötä myös legendaarinen "Pomon" taustabändi The E Street band hioutui kivestä timantiksi. Myös levyn tekoon apuun pyydetyn kriitikko, tuottaja John Landaun merkitystä levylle pidetään suurena.
Levyn musiikki on vahvaa ja tunteikasta. Sävellystyö tehtiin pianolla ja tämä kuuluu selkeästi myös lopputuloksessa. Suuri bändi luo levylle muhkean ja monipuolisen äänimaailman jota on ilo kuunnella. Läpi levyn kappaleet ovat joko hyviä, tai erittäin hyviä.
Tunteikas ja vahva avaus Thunder Road on henkeäsalpaava, "Funkya" fiilistä tarjoaa Tenth Avenue Freeze-Out ja rockimpaa materiaalia edustavat hienot Night ja kuolematon nimikappale Born To Run. Pitkä Jungleland on taas huikea osoitus The E Street Bandin monipuolisesta yhteistyöstä. Vahva, sävykäs ja upea rock-klassikko.

1. Thunder Road – (4:49)
2. Tenth Avenue Freeze-Out – (3:10)
3. Night – (3:00)
4. Backstreets – (6:30)
5. Born to Run – (4:30)
6. She's the One – (4:30)
7. Meeting Across the River – (3:18)
8. Jungleland – (9:35)

Vuonna 1995 levystä julkaistiin "30th Anniversary Edition", joka onkin ehdottoman suositeltava hankinta. Remasteroidun cd:n lisäksi paketista löytyy kaksi dvd:tä, joista toisella nähdään laadukas dokumentti levyn syntyvaiheista, kun taas toinen levy tarjoaa upean konserttielämyksen Bruce Springsteen & The E Street Band Hammersmith Odeon, London 1975. Tämä yli parituntinen keikkataltiointi on hienoa kuultavaa ja katsottavaa, johon tumma valaistus ja tietty toteutuksen "vähäeleisyys" tuovat oman lisänsä.


The E Street Band

* Roy Bittan – piano, Fender Rhodes, background vocals
* Ernest "Boom" Carter – drums on "Born to Run"
* Clarence Clemons – saxophones, tambourine, background vocals
* Danny Federici – organ, glockenspiel on "Born to Run"
* Suki Lahav – violin on "Jungleland"
* David Sancious – piano, organ on "Born to Run"
* Bruce Springsteen – vocals, guitars, harmonica, percussion
* Garry W. Tallent – bass guitar
* Steven Van Zandt – background vocals on "Thunder Road", horn arrangements
* Max Weinberg – drums

Tässä Thunder Road liveversiona lokakuulta vuodelta 1975:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti