torstai 18. kesäkuuta 2009

Maistelussa Berry Bros."Peat-Smoked" + "mystery malt".

Maistelussa Whiskyfunissa hyvät arviot saanut viski, eli Berrys' Own Selection Peat-Smoked, from Springbank Distillery. Distilled 1992, bottled 2009, 46%. (Berry Bros & Rudd).













Skotlannin Campbeltownissa sijaitseva Springbankin tislaamo valmistaa kolmea hieman toisistaan poikkeavaa viskiä, jotka ovat myynnissä nimillä Springbank, Hazelburn ja Longrow. Tämä "Peat-Smoked" lienee peräisin Longrow-tislauksista?

Viskin tuoksu on miellyttävän hienostunut. Lempeää savuisuutta ja raikasta sitrusta.
Suutuntuma on öljyinen ja miellyttävä.
Maussa sopivan kevyt savuisuus saa seurakseen todella monipuolisen makukirjon. Sitrus, merellinen suolaisuus, raikas puu, kirpeät hedelmät, jne...
Jälkimaku on pitkä ja herkullinen.

Tässä viskissä yhdistyvät hienosti keveän tyylikäs herkkyys sekä voimakkaammat savuiset vivahteet. "Puhdas" ja monipuolinen viski. Todella hyvää!



Sitten Juhannusbonuksena täysi yllätysviski itsellekin, eli toistaiseksi ainoa tieto tästä on se, että Mallasviskistä on kyse.
Välillä onkin mielenkiintoista saada joku viski maisteluun tietämättä mitä se on. Näin kaikki nimen perusteella luodut ennakkoluulot voi sysätä syrjään ainakin hetkeksi. Maistellessa onkin sitten jo hermot koetuksella, kun yrittää epätoivoisesti miettiä mistä viskistä voisikaan olla kyse:)

Tässä kokemukset tästä "mystery maltista":

Tuoksu on vivahteikas, runsaan hedelmäinen, (aprikoosi, persikka). Toffeeta, herukkaa, sekä aivan hento savuisuus.
Maku on silkkisen pehmeä. Edelleen paljon trooppista hedelmää, aprikoosi, ananas.. Hyvin kevyt savuisuus leijuu ympärillä.
Jälkimaku on pehmeä ja "suussa sulava", jossa raikasta marjaa ja kevyttä turpeisuutta.

Tyylikäs ja hyvä viski.

Tuo eksoottisen hedelmäisyyden ja kevyen savuisuuden yhdistelmä tuo mieleen tietyn aikakauden (1970-luvun alkupuoli) Bowmoren, mutta vaihtoehtoja on toki paljon muitakin. Mielenkiinnolla odotan vastausta mitä tämä on? Totuus paljastunee vielä tämän illan aikana...


Päivitys:

"Mystery Maltin" arvoitus ratkesi. Kyseinen viski tulee Orkney-saarilta ja se on uusi

Scapa 16 yo, 40%.

Täydellinen yllätys, mutta kuten arvostelustani voi lukea, niin varsin positiivinen sellainen. Scapan aiemmat versiot eivät oikein ole itselle kolahtaneet, mutta nyt näyttäisi palikat olevan varsin mainiosti järjestyksessä. Kiitos "I.R." samplesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti