perjantai 31. toukokuuta 2024

Ardbeg Spectacular

Ardbegin sirkusteemalla markkinoitu uutuus kantaa nimeä Spectacular ja sen kypsytykseen on käytetty portviinitynnyreitä ensimmäistä kertaa tislaamon historiassa.

Ardbeg Spectacular, 46%. Ex-bourbon and port wine casks. (bottled 15.11.2023)



Tuoksu tarjoaa makeaa hedelmäisyyttä ja tuhkaista turvesavua. Mukaan nousee lakritsia, viikunaa, hiiltynyttä tammea ja aavistus tervaa. Sitrus tuo happamuutta taustalle.

Maussa makea hedelmäisyys ja kuivan tuhkainen turpeisuus hallitsevat, kuten jo tuoksussakin. Tammi nousee esiin palaneena. Viskin suutuntuma on öljyinen. Viikuna, lakritsi ja Sisu-pastillien raikkaus pyörivät taustalla. Turpeisuus tuntuu voimistuvan koko ajan. Nuoren viskin pistävyyttä pyrkii esiin.

Jälkimaussa tuhkainen turpeisuus valtaa edelleen lisää tilaa. Hedelmäisyys säilyttää makeutensa ja lakritsi tuo vastapainoksi suolaisuutta. Sitrusten happamuus, viinikumimakeiset ja hiiltynyt tammi nousevat lopussa pintaan. Maku ei tuhdista turpeisuudesta huolimatta jaksa kantaa kovin pitkään.

Kokonaisuutena hyvä Ardebg-nuorukainen ja näissä vuosittaisissa julkaisuissa yleensä tietää mitä saa. Varsin samaa kaavaa nämä viime vuosien pullotteet ovat toistaneet, vaikka käytetyt tynnyrit vaihtuvat. Hinta-laatusuhde tällä pullotteella on vähän siinä ja siinä, eli Alkon 120€ on mielestäni aivan ylärajoilla. Jos hinta asettuisi tislaamon kymppivuotiaan tasolle (70-80€), niin silloin homma olisi mukavasti balanssissa.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti