keskiviikko 31. elokuuta 2022

Balvenie 18 yo Pedro Ximénez Cask (2022)

Edellisen Balvenie 15 yo Madeira Cask -arvion jatkoksi nyt tarkastelussa saman sarjan 18-vuotias PX Cask.

Balvenie 18 yo Pedro Ximénez Cask, 48,7%. American oak barrels, finished in PX Sherry butts. Travel retail (2022)



Tuoksu on pehmeän sherryinen ja melko täyteläinen. Toffeeta, tummaa suklaata, rusinaa ja vahvaa kahvia. Pehmeä maltaisuus ja nätti tammi.

Maku on täyteläinen ja maukas. PX Sherry tuntuu heti tunnistettavana. Kuivattua luumua, rusinaa, kahvia, suklaatoffeeta ja aavistus lakritsin suolaisuutta. Taustalla Balvenien viskeille tyypillistä hunajaa, sekä makeaa vaniljaa. 

Jälkimaku kuivahtaa ja hapahkot sekä raikkaan sitruksiset piirteet valtaavat tilaa. Sherry tuntuu edelleen kivan selkeänä, mutta ei kuitenkaan peitä Balvenien ominaispiirteitä. Maku olisi saanut jatkua hieman pidempään, nyt finaali jää hieman vajaaksi.

Nyt maistettu 18 yo tarjosi enemmän makuja ja voimaa kuin 15 yo Madeira. Aivan hyvä Balvenie, joskin jotain jäi kuitenkin kokonaisuudesta puuttumaan. Aivan huippusarjaan ei siis tämäkään versio yltänyt.


sunnuntai 28. elokuuta 2022

Balvenie 15 yo Madeira Cask (2022)

Lasissa Balvenien tuore travel retail -pullotus.

Balvenie 15 yo Madeira Cask, 43%. American oak barrels, finished in Madeira casks. Travel retail (2022)



Tuoksu on makean maltainen. Viikunaa, pähkinää, makeaa luumua, suklaata, vaniljaa ja yrttimäistä katkeruutta. Puhdaspiirteinen nätti tammi.

Maku on pehmeä ja makean vaniljainen. Kypsä hedelmäisyys nousee runsaana esiin: Viikunaa, persikkaa ja aprikoosia. Suutuntuma on öljyinen. Hento rusinaisuus pyörii taustalla. 

Jälkimaku jää hieman lyhyeksi, eikä tarjoa enää mitään uutta. Vanilja ja viikuna hallitsevat. Lopussa sitruksista happamuutta. Makujen tasapaino säilyy kuitenkin hyvin.

Kiva ja pehmeän maukas Balvenie on tislaamolleen tyypillinen, mutta ei tällä lähellekään huippuluokkaa nousta.


keskiviikko 24. elokuuta 2022

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus: Rajaportti 20 vuotta - Tavastia, Helsinki 11.8.2022


Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus -yhtyeen Rajaportti on yksi kotimaisen raskaan rockin merkkiteoksista. Tätä nyt jo 20-vuotista levyä juhlittiin Tavastialla, bändin soittaessa sen kokonaisuudessaan alusta loppuun.

Tunnelmat keikalta nyt Metalliluolassa:

https://metalliluola.fi/rajaportti-20-vuotta-timo-rautiainen-trio-niskalaukaus-tavastia-klubi-helsinki-11-8-2022/




maanantai 22. elokuuta 2022

UMO Helsinki Jazz Orchestra goes blues with Erja Lyytinen - Allas Sea Pool, Helsinki 18.8.2022


Maailman blueskuningatar, kitaristi ja laulaja Erja Lyytinen, sekä UMO Helsinki Jazz Orchestra yhdistivät voimansa Allas Sea Poolilla elokuun helteisenä kesäiltana. Konsertissa kuultiin Lyytisen musiikkia big band -versioina ja kapellimestarina toimi Antti Rissanen.

UMO:n tapahtumasivuilta napattu esittely kiteyttää oleellisen:

Erja Lyytinen (s. 1976) on blueskuningattareksi tituleerattu blueskitaristi, laulaja ja lauluntekijä, joka on saavuttanut Suomi-bluesin historiassa lähes kaiken mahdollisen. Hän on löytänyt vankan kuulijakunnan myös ulkomailta, mistä kertovat European Blues Awardsin Paras Kitaristi 2017 -tunnustus ja sijoittuminen Guitar World  -lehdessä maailman kovimpien blueskitaristien listalla sijalle 14. Toistakymmentä albumia julkaissut Lyytinen on esiintynyt maailman kärkikaartiin kuuluvien kollegoiden, kuten Sonny Landrethin, Jennifer Battenin ja Joe Bonamassan rinnalla sekä lämmitellyt Tom Jonesia, Robert Plantia ja Santanaa. 

Antti Rissanen (s. 1975) on Suomen big band -musiikin voimahahmo; säveltäjä-sovittaja, kapellimestari, pasunisti ja pedagogi. Hän on valmistunut Sibelius-Akatemiasta maisteriksi ja tohtoriksi. Rissanen on johtanut UMOn lisäksi useita nimekkäitä sinfoniaorkestereita. Hän opettaa Sibelius-Akatemiassa ja Metropolia Ammattikorkeakoulussa ja on toiminut Suomen Big Band -yhdistyksen puheenjohtajana jo 10 vuotta. 



Allas Sea Poolin illassa kuultiin hieno läpileikkaus Lyytisen uraan tuorein big band -sovituksin. Konsertin ohjelmisto oli seuraava:

Night Train (säv. Jimmy Forrest, sov. Alan Glasscock)

Lover’s Novels (säv. Erja Lyytinen, sov. Erno Tiittanen)

Person To Person (säv. Erja Lyytinen, sov. Antti Rissanen)

Good Lovin’ Man (säv. Erja Lyytinen, sov. Esko Heikkinen)

High G (säv. Erja Lyytinen, sov. Antti Rissanen)

Grip Of The Blues (säv. Erja Lyytinen, sov. Antti Rissanen)

Why A Woman Plays the Blues (säv. Erja Lyytinen, sov. Esko Heikkinen)

Funky Mama (säv. Erja Lyytinen, sov. Esko Heikkinen)

Sky is Crying (säv. Erja Lyytinen, sov. Antti Rissanen)

Jealousy (säv. Erja Lyytinen, sov. Antti Rissanen)

Rocking Chair (säv. Erja Lyytinen, sov. Erno Tiittanen)

Wedding Day (säv. Erja Lyytinen, sov. Erno Tiittanen)

Koskettavan hieno Sky is Crying kuultiin vielä encorena toistamiseen, kun varsinainen setti sisälsi jo kaikki Lyytisen ja orkesterin tätä iltaa varten harjoittelemat kappaleet. Upea ilta svengaavan bluesin parissa!


















Kuvat ©Hannu Juutilainen

perjantai 19. elokuuta 2022

Glenfarclas 20 yo, The Year 2000

Pitkästä aikaa Glenfarclasia arviossa.

Glenfarclas 20 yo, The Year 2000, 46%.



Tuoksu on aromaattisen sherryinen ja runsas. Kahvia, kuivattuja sekahedelmiä, tuoretta kypsää luumua ja karpaloiden happamuutta. Tammi ja maltaisuus tuntuvat taustalla tasapainoisina ja kivan paahteisina. Lakritsia nousee vahvana esiin.

Maku on vahvapiirteinen ja täyteläinen. Herkullinen kuivahko sherryisyys hallitsee. Kahvia, tummaa suklaata, salmiakkilakritsia, paahteista tammea ja pehmeää maltaisuutta. Suutuntuma on öljyinen.

Jälkimaku jatkuu maukkaan sherryisenä ja täyteläisenä. Rusinaa, luumua ja kahvia. Raikas mentolin tuulahdus tuo kivan säväyksen. Tammi ja maltaisuus pysyttelevät seesteisinä taustalla. Makua riittää kohtalaisen pitkään. 

Hyvä ja tuhti, klassinen Glenfarclas. Tislaamon maukkaat ominaispiirteet ovat selkeinä läsnä.


keskiviikko 17. elokuuta 2022

Himos Metal Festival 5.-6.8.2022

Within Temptation - Himos Metal Festival 5.8.2022

Jämsän Himoksella järjestetty Himos Metal Festival marssitti lavalle suuren joukon melodisen metallin kärkinimiä ja nyt tämän varsin mainion festivaalin raporttiin ja kuvagalleriaan voi hypätä oheisesta linkistä:

https://metalliluola.fi/himos-metal-festival-5-6-8-2022/


Sharon den Adel, Wihin Temptation - Himos Metal Festival 5.8.2022



sunnuntai 14. elokuuta 2022

Deep Purple In Concert - Hakametsä, Tampere 28.7.2022

Deep Purple, Accept, Uriah Heep, Nestor, Andy McCoy

Deep Purple 28.7.2022


Tampereen Hakametsän jäähallin parkkialueella koettiin klassikoiden ilta Deep Purplen johdolla. Tässä tunnelmat mainiosta keikkaillasta.

https://metalliluola.fi/deep-purple-in-concert-hakametsa-tampere-28-7-2022/

Accept 28.7.2022

Uriah Heep 28.7.2022

Nestor 28.7.2022

Andy McCoy 28.7.2022



tiistai 9. elokuuta 2022

Teerenpeli Amontillado 2019/2022. Private Cask No. 3/19

Teerenpelin privaattipullotteita alkaa olla liikkeellä jo paljon ja tässä niistä yksi.

Teerenpeli Amontillado, 50,7%. Private Cask No. 3/19. Distilled 03/2019, bottled 05/2022. 52 l. Amontillado Sherry Cask, unpeated. 



Tuoksu on pähkinäinen ja karvasmantelinen. Hapahko hedelmäisyys, suklaa, kevyt maltaisuus ja seesteinen tammi. Taustalta nousee tuhti kahvin aromi.

Maku on aprikoosinen, pähkinäinen ja raikkaan sitruksinen. Mehukasta tuoretta luumua, tuoretta tammea ja kevyesti maltaisuutta. Taustalla lääkemäistä ja yrttimäistä katkeruutta.

Jälkimaku kääntyy muuhun kokonaisuuteen nähden yllättävän raa’aksi ja jää lyhyeksi. Hapahko hedelmäisyys tuntuu edelleen runsaana. Terävä sitruksisuus, lääkemäisyys ja karvasmanteli jatkavat jo tuoksun aloittamalla linjalla loppuun asti.

Tämä Teerenpeli sisälsi hyviä piirteitä, mutta aivan ei osuta maaliin. Varsinkin jälkimaku jätti aivan liikaa toivomisen varaa. Vuosi tai pari lisäkypsytystä ei olisi ollut pahitteeksi.


keskiviikko 3. elokuuta 2022

Tislaamovierailu: Mackmyra, Gävle 13.7.2022


Mackmyran tislaamo aloitti toimintansa vuonna 1999 ja nyt heinäkuussa tarjoutui tilaisuus käydä vilkaisemassa miltä tämä Ruotsin Gävlessä, noin 170 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen sijaitseva tislaamo näyttää. 

Maisemaa hallitsee erikoinen, vuonna 2011 valmistunut 35 metriä korkea Gravity-tislaamo, jonka sisällä valmistusprosessi tapahtuu alkaen ylimmästä kerroksesta, josta sitten vaihe vaiheelta edetään kohti maanpintaa. Rehellisesti täytyy todeta, että perinteisiin Skotlannin tislaamorakennuksiin tottuneelle rakennus on ulkoasultaan varsin kolkko. 



Tislaamotornin kupeessa sijaitsee vierailukeskus ja ravintola. Mackmyran pullotteita oli tarjolla vähintään riittävästi, mutta heti ongelmaksi muodostui valinta. Mitään listoja ei tiskin takana näkyvistä pulloista ollut (tai ei ainakaan sellaista tarjottu), joten baarihenkilökunnan avustuksella oli valinnat tehtävä. Itseltäni ei ruotsinkieli luonnistu, mikä aiheutti pientä haastetta hommaan. Pääpiirteet kävivät selviksi, eli turpeinen (smoky) tai turpeeton (elegant). Tynnyrivaihtoehtoja sitten riittikin laidasta laitaan. Tislaamo on käyttänyt viskiensä kypsytykseen mitä erilaisimpia tynnyreitä ja lakkatynnyri (marja) on kuulemma saanut suuren suosion. Itse halusin kuitenkin jotain perinteisempää ja valitsin lasiin 100% ruotsalaisista raaka-ainesta valmistetun Svensk Rök -pullotteen, sekä turpeettoman Olorosotynnyrissä kypsyneen yksilön.


Svensk Rök oli kivan hennon savuinen, kevyen kataja-arominen ja makeahko. Viskin runko tuntui harmittavasti kovin ohuelle, eikä tästä Skotlannin Islay-viskien haastajaksi ollut.

Olorosokypsytetty Mackmyra oli maukkaan sherryinen, mutta tämäkin rungoltaan kovin ohut. Hyviä piirteitä, mutta täyteläisyyttä olisin kaivannut rutkasti lisää.

Näiden parin näytteen valossa Mackmyra ei valloittanut sydäntäni viskin osalta, mutta yhtä tislaamokokemusta rikkaampana saattoi täältä kuitenkin jatkaa matkaa hyvillä mielin.

Lisätietoa Mackmyrasta löytyy kattavasti tislaamon nettisivuilta.