tiistai 2. huhtikuuta 2019

The Local Whisky Club ja historialliset blendit (osa 2), 30.3.2019


The Local Whisky Clubin ”historialliset blendit osa 2” tarjosi viisi yli 20 vuotta kypsytettyä viskiä + yllätyksenä mukaan saatiin vielä yksi 12-vuotias (joka ei ehtinyt tuohon yhteiskuvaan mukaan).
Kattauksessa olivat mukana maistelujärjestyksessä seuraavat viskit:

Grant’s Royal 12 yo, 43%, 75cl (1980’s)
Bell’s 20 yo Royal Reserve, 43%, 75cl (1970’s-1980’s)
King of Scots 25 yo, 43%, 43% (Douglas Laing, 1980’s-1990’s)
J&B 20 yo, 43%, 75cl (1980’s)
Hallmark 21 yo, 43% (Morrison Bowmore, +-1998)
Whyte and Mackay 21 yo Masters Reserve, 43% (+-2000?)


Maistelussa viskit jakaantuivat jopa yllättävänkin selvästi kahteen osaan ja kärkikolmikko erottui käytännössä yksimielisesti.

Häntäpäähän jäivät Grant’s, Hallmark ja King of Scots. Yksikään tästä kolmikosta ei saanut ääniä illan parhaita viskejä valittaessa. Grant’sin makuprofiilin likaisuus ja rosoisuus herätti keskustelua ja ”autotalliviski” oli jokseenkin osuva termi tälle. Hallmarkin kohdalla Morrison Bowmore ei ollut laadun tae, vaan kovin oli heikko tämän blendin esitys. Myöskään tastingin iäkkäin viski, Douglas Laingin King of Scots ei juurikaan kehuja kerännyt.

Illan kolmospaikalle äänestettiin Whyte and Mackay, jonka sherryisyys oli viehättävää, mutta illan enemmistön mielestä ei kuitenkaan niin, että kirkkaimmista mitaleista se olisi taistellut.

Kärkikaksikko erottui selkeästi ja kakkospaikan nappasi ”virheetön” ja puhdaspiirteinen Bell’s. Illan ykkönen oli kuitenkin lopulta muutaman äänen erolla J&B, josta ei tainnut illan aikana ainuttakaan negatiivista kommenttia kuulua. Tasapainoinen ja maukas esitys.

Alla omat arvioni maistetuista.


Grant’s Royal 12 yo, 43%, 75cl (1980’s)


Tuoksu on voimakasarominen ja lääkemäinen. Ylikypsää hedelmää, salmiakkia ja moottoriöljyä. Kevyt mallas ja tammi.

Maku on tuoksun tavoin jännän lääkemäisyyden hallitsema. Makeaa hedelmää (sherryä?). Vanhaa ”likaista” puuta, suolaisuutta. Vähän ”sitä sun tätä” -osastoa.

Jälkimaku kuivuu ja tammi ottaa lisää roolia. Lääkemäisyys kääntyy nyt enemmän suolaiseksi. Yrttisyyttä.  Loppu jää ponnettomaksi.

Lääkemäinen ja suolaisen yrttinen blendi. Tietty likaisuus ja rosoisuus hallitsevat yleisilmettä.


Bell’s 20 yo Royal Reserve, 43%, 75cl (1970’s-1980’s)


Tuoksu on pehmeä, kevyt ja tyylikäs. Toffeeta, tammea ja vaniljaa. Tasapainoinen mallas/vilja. Kiva hedelmäinen makeus.

Maku on pehmeä ja tuoksu tavoin kevytpiirteinen. Kuivahko maltaisuus, viljaisuus ja puhdas tammi ovat hyvin tasapainossa. Sitrus tuo raikkautta taustalle.

Jälkimaku kuivuu ja puhdas viljaisuus nousee nyt enemmän esiin. Myös tammi voimistuu. Runsaasti makeaa vaniljaa.

Puhdaspiirteinen, erittäin kevyt blendi. Kiva viski, joka tarjosi tyylikkään ja onnistuneen makumaailman.


King of Scots 25 yo, 43%, 43% (Douglas Laing, 1980’s-1990’s)


Tuoksu on aromikas ja kukkainen. Makeaa hedelmäisyyttä, rasvaista parfyymia, vaahtokarkkeja ja palanutta märkää tammea.

Maku on täyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Blendimäisen rasvaiset piirteet nousevat turhan vahvasti esiin. Kuivaa viljaa, banaania, vaniljaa ja tammea.

Jälkimaussa hedelmäisyys on edelleen tuntuvaa. Katkeraa yrttisyyttä ja lääkemäisyyttä nousee esiin. Tammi voimistuu lopussa.

”Blendimäinen iäkäs blendi”. Ei nyt aivan kelvoton, mutta kaikilta osiltaan ei aivan tasapainossa.


J&B 20 yo, 43%, 75cl (1980’s)


Tuoksu on melko täyteläinen ja kypsän trooppisen hedelmäinen. Makeaa maltaisuutta ja tyylikästä tammea. Lakritsin suolaisuutta. Hyvä tuoksu, jota ei sokkona blendiksi arvaisi.

Maku on sopivan makea ja vivahteikas. Runsas hedelmien kirjo (persikkaa, aprikoosia ja kypsää omenaa). Tyylikäs tammi. Suutuntuma on täyteläinen.

Jälkimaku jatkuu raikkaana ja vivahteikkaana. Hedelmäisyys kuivahtaa sopivasti. Suolaisuutta nousee esiin. Tammi on edelleen tyylikkäänä mukana. Täyteläinen maku jatkuu upean pitkään.

No nyt oli kaikilta osiltaan laadukas blendi. Makua ja vivahteikkuutta, täyteläisyyttä ja tammea hienosti tasapainossa. Tastingin selkeä ykkönen.


Hallmark 21 yo, 43% (Morrison Bowmore, +-1998)


Tuoksu on makean hedelmäinen ja nätti. Viinikumimakeisia, kukkaisuutta ja runsaasti vaniljaa. Raikasta sitrusta. Tympeä viljaisuus pyrkii kuitenkin nousemaan taustalta esiin.

Maku on pehmeä ja täyteläisen hedelmäinen. Jyväviski puskee turhan vahvana läpi. Tammi tuntuu puhdaspiirteisenä taustalla.

Jälkimaku jatkuu pehmeänä ja seesteisenä. Kuivaa viljaa, hunajaa, kukkaisuutta ja kypsää hedelmäisyyttä. Iäkkääksi viskiksi yllättävän raakoja piirteitä nousee kuitenkin lopussa mukaan.

Ilmeisesti tämän sekoituksen mallasviskiosuus ei ole kovinkaan korkea, sillä jyväviski hallitsi makua turhankin vahvana. Perusblendi, josta huipulle on pitkä matka. Pettymys.


Whyte and Mackay 21 yo Masters Reserve, 43% (+-2000?)


Tuoksu on sherryinen ja suklainen. Hapanta marjaisuutta, suolaisuutta ja runsaahko tammi. Runko on mukavan maltainen.

Maku on tuhti ja täyteläinen. Runsas sherryisyys. Rusinaa, kuivattua luumua, tummaa suklaata ja kosteaa viljaa. Taustalla tammea, pähkinää ja paahdettua mantelia.

Jälkimaku jatkuu täyteläisenä ja sherryisenä. Tammi tuo kuivuutta. Jyväviskin raakuus pyrkii esiin.

Kivan sherryinen ja maukas blendi, mutta makujen tasapainossa olisi ollut parantamisen varaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti