sunnuntai 20. lokakuuta 2013

BenRiach 1998 15 yo - Suomen Mallaswhiskyseura 1998 - 2013

Suomen Mallaswhiskyseura juhlii tänä syksynä 15-vuotista taivaltaan ja juhlan kunniaksi Alkoon ja hyvin varustettuihin ravintoloihin on ilmestynyt myös juhlaviski. Benriach 1998 15 yo on tislattu harvinaisesti kolmeen kertaan ja aluksi viski on kypsynyt refill sherry buttissa, johon se oli laitettu 63,5% vahvuisena. Siitä se siirrettiin 1.9.2010 Pedro Ximenez puncheoniin, jossa viski sai viimeistelynsä lopulliseen muotoonsa. Pullotus tapahtui kuluvan vuoden syyskuussa.
BenRiach 1998 15 yo, Triple Distilled, Pedro Ximenez Sherry Finish. 57,4%. Bottled Sep/13. Cask #6393. Suomen Mallaswhiskyseura 1998 - 2013. 697 bottles.

Tuoksu on vahva ja tuntuukin kaipaavan pientä laimennusta avautuakseen. Pehmeää makeaa sherryisyyttä, kevyesti lakritsia. Kuiva maltaisuus, fariinisokeri, toffee, kahvi. Taustalla jotain lääkemäistä (haavanpuhdistusaine).

Viskin suutuntuma on ohuehko ja maku tarjoilee makeaa sherryisyyttä (ylikypsä luumu). Tuoksun tavoin jotain lääkemäistä vivahdetta löytyy maustakin. Maltaisuus on kuivaa. Sherryn alla maku jää jotenkin kliiniseksi.

Jälkimaku on raikas ja sherryn makeus taittuu hapahkoon sitruksisuuteen. Aavistus tammea.

BenRiachin monenkirjavasta valikoimasta on löydetty tähän pullotteeseen ihan mielenkiintoinen ja kelvollinen tynnyri. Omasta mielestäni kolmeen kertaan tislattuna viskin runko jää kuitenkin turhan ohueksi. Sherrykypsytys vaatisi mielestäni enemmän täyteläisyyttä pohjalle toimiakseen tasapainoisemmin. Vesilisä avaa makua ja parantaa kokonaisuutta, sekä tuo esiin myös hieman niitä kaipaamiani täyteläisempiä piirteitä. Plussaa haastavasta viskivalinnasta ja siitä, että tässä uskallettiin kokeilla jotain erilaista.

Onnittelut 15-vuotiaalle seuralle, nähdään juhlissa!

1 kommentti:

  1. Heh, kylläpä meni makuasiat tällä kertaa yksiin. Aivan samat mietteet oman maistelun jäljiltä. Varsinkin tuo lakritsi ja rungon ohuus kiinnitti mun huomion.

    VastaaPoista