keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Mackinlay’s Shackleton Whisky

Tutkimusmatkailija Sir Ernest Shackleton miehistöineen pääsi vuonna 1907 lähemmäs etelänapaa kuin kukaan aiemmin, mutta lopulta ryhmän oli poistuttava hyytävistä olusuhteista kiireellä. Retkikunnalla oli ilmeisesti lähdön hetkellä niin kiire, että jäätikölle jäi/jätettiin myös jokunen laatikko.


Etelänapamanner kätki tätä aarretta pitkään, kunnes jäähän haudatut/hautautuneet laatikot löytyivät 100 vuotta myöhemmin. Laatikoiden kyljistä paljastui teksti " Mackinlay's Rare Old Highland Whisky".

Vuonna 2010 yksi laatikoista lennätettiin Uuteen-Seelantiin tutkittavaksi ja sulatuksen jälkeen käsissä oli 11 pulloa yli sata vuotta jäätiköllä maannutta viskiä.

Alkuvuodesta 2011 kolme pulloista lähetettiin Whyte and Mackayn laboratorioon tutkittavaksi ja siellä tehtyjen analyysien pohjalta yhtiön Master Blender Richard Paterson kera muiden asiantuntijoiden loivat Mackinlay'sin viskistä mahdollisimman tarkan jäljitelmän. Lopulta tätä "Shackleton's Replicaa" valmistettiin 50.000 pulloa. Sekoitukseen käytettiin mallasviskejä Skotlannista Speysiden, Highlandin ja Islands'in alueilta. Iäkkäimpänä mukana olevana viskinä on mainittu vuoden 1983 Glen Mhor.


Ja tältä se maistui:


Mackinlay’s Rare Old Highland Malt Whisky ‘Shackleton’s Replica’, 47,3%, White & MacKay 2011, Blended Malt, 50.000 bottles. 

Tuoksu on raikkaan hedelmäinen ja kevyesti turpeinen. Maanläheisyyttä, syksyisiä lehtiä. Lakritsia, hento savun häivähdys.

Miellyttävän pehmeän ja täyteläisen suutuntuman omaava viski on hennon hedelmäinen, makeahkon maltainen ja hyvin kevyesti turpeinen. Makeus ja taustan kuivampi ruohoinen/yrttinen vivahde sulautuvat kauniisti yhteen.

Jälkimaku on aavistuksen turpeinen ja toffeinen. Sitrusta, hennosti tammea. Keskipitkä.

Ihan hyvä ja tasapainoinen sekoitus. "Tyypillinen Highlandviski". Hinta-laatusuhdetta ajatellessa mennään kuitenkin hieman miinukselle, sillä pullon hinta +100€ on mielestäni tästä vähän turhan paljon.
3 kommenttia:

  1. Hieno stoori! Onko tuosta alkuperäisestä jään alla maaneesta mitään maistelukertomuksia tms.? Kaipa sitäkin joku isokenkäinen on päässyt maistamaan...

    VastaaPoista
  2. Taitaa aika hiljaista olla tuon originaalin suhteen...

    VastaaPoista
  3. Alkuperäistä on maistaneet Richard Paterson ja Dave Broom ainoina Britanniasta. Maistelun ja tarkan kemikaalianalyysin perusteella herra Paterson uudelleenloi viskin niin tarkaksi replikaksi kuin mahdollista.

    VastaaPoista