Helsingin Lauttasaaren ja Ruoholahden edustalla sijaitseva Pihlajasaari muuttui yhden illan ajaksi Jura-saareksi. Kyseessä oli Jura-viskien uuden tuoteperheen lanseeraustilaisuus ja saaren luonnonkaunis ympäristö loi kauniit puitteet tapahtumalle. Sääkin helli viskikansaa ja illasta päästiin nauttimaan aurinkoisen kesäisessä säässä, mikä nyt ei aivan tavanomaista syyskuun alkupuolella ole.
Lautan rantauduttua Pihlaja-, ei kun Jura-saaren rantaan saimme nauttia tervetulodrinkkinä teetä hiekkarannalla tislaamon ambassadorin James Steinerin johdolla. Hauska aloitus! Tässä vaiheessa porukka jaettiin kolmeen osaan ja kunkin ryhmän tuli suunnistaa kartan avulla kolmelle rastille saaren eri kohtiin. Tämän ”luontopolun” varrelta löysimme mm. tietoa Juran tislaamosta, Juran saaresta ja pääsimme pelaamaan mölkkyä. Juran 30 yo viskiäkin löytyi yhdeltä rastilta ja kyllähän se auringonlaskussa hiekkarannalla maistui.
Rastien jälkeen kokoontuminen oli saaren idyllisen huvilaravintolan (Villa Hällebo) terassilla ja eteen saatiin lämpimään iltaan sopiva drinkki, minkä pohjana oli Juran Journey -pullote. Sisätiloihin oli katettu illan varsinainen tasting, eli Juran uusi perusrange 10yo, 12yo, Seven Wood ja 18yo. (Myös drinkin pohjana ollut ikämerkitsemätön Journey kuuluu tähän tislaamon uuteen "Signature Series" tuoteperheeseen).
James Steiner on tuttu vieras esim. Uisgesta ja maistelun lomassa kuultiin ammattitaitoinen, viihdyttävä ja informatiivinen esitys. Tastingin jälkeen vatsat täytettiin vielä herkullisella grilli-illallisella ja hyvillä mielin täältä sai kotimatkalle lähteä.
Viski oli tietenkin se illan pääasia ja näin nämä uudet Jurat koin:
Jura 10 yo, 40%. Ex-Bourbon & Oloroso Sherry Casks.
Tuoksu tarjoaa kypsää hedelmäisyyttä, märkää viljaa, sitrusten raikkautta ja tumman suklaan katkeruutta.
Maku on pehmeä, mutta suutuntumaltaan ohuehko. Viinikumimakeisia ja pippurista mausteisuutta. Runsaahko maltaisuus.
Jälkimaku kääntyy happamaksi ja tammi nousee esiin. Hedelmäisyys säilyy runsaana ja ylikypsänä (banaani, persikka).
Ok kymppivuotias, mutta vertailussa se jäi tämän jälkeen maistettujen jalkoihin.
Jura 12 yo, 40%. American White Oak Casks & Oloroso Sherry Butts.
Tuoksu on runsaan toffeinen ja maltainen. Sherry tuntuu aromikkaana. Aprikoosien happamuutta ja sopivasti tammea.
Maku on erittäinen pehmeä ja puhdaspiirteinen. Maltaisuus, tammi ja kuivahko sherry ovat hyvin tasapainossa.
Jälkimaussa raikas sitrus ja vanilja nousevat esiin. Maltaisuus ja tammi tuntuvat sopivan kuivina.
Puhdaspiirteinen ja hyvä 12-vuotias.
Jura Seven Wood, 44%. First-fill ex-bourbon American White Oak, Vosges, Bertranges, Jupilles, Allier, Tronçais & Limousin barrels.
Tuoksu on aromikas, kuivahko ja runsaan tamminen. Viljaa, hapahkoa hedelmäisyyttä ja tummaa suklaata.
Maku aukeaa kauniisti monimuotoiseksi kokonaisuudeksi. Tammi hallitsee. Taustalla kuivaa hedelmäisyyttä (raaka aprikoosi ja persikka). Viinin happamuutta.
Jälkimaku kuivuu entisestään ja tanniinit nousevat vahvana esiin. Tammi on erittäin runsasta.
Mielenkiintoinen ja erilainen, joskin haastava Jura.
Jura 18 yo, 44%. Finished in red wine casks. Casks: American White Oak ex-bourbon barrels & Premier Grand Cru Classé Bordeaux barrels.
Tuoksu on runsas ja kypsän hedelmäinen (luumua, viikunaa, banaania). Tummaa suklaata, tuhti maltaisuus ja paahtunut tammi.
Maku on pehmeä ja täyteläisen hedelmäinen. Suutuntuma on öljyinen. Tammi nousee tyylikkäänä esiin. Viinin happamuutta ja kiva mausteisuus (kaneli & inkivääri).
Jälkimaku kuivuu ja tammi voimistuu. Kuivattuja sekahedelmiä, hapahkoa marjaisuutta, kosteaa maltaisuutta ja tummaa suklaata.
Erittäin pehmeä ja hyvä ”perus” Jura. Tislaamon ominaispiirteet ovat selkeästi läsnä.
Kiitos JURA Distillery ja Interbrands Wines & Spirits!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti