Tuore lehdistötiedote Valamon luostarin aloittamasta viskinvalmistuksesta. Mielenkiintoista!
Lehdistötiedote. Valamon Luostari. Julkaisuvapaa 1.7.2014 klo 14:00.
Valamon luostari aloittaa luostariviskin valmistamisen.
Valamon luostari aloittaa syksyllä 2014 luostariviskin valmistamisen. Luostariviski
valmistetaan mallastetusta ohrasta, vedestä ja hiivasta; kypsytetään vähintään kolme
vuotta tammitynnyrissä sekä sen tulee olla valmistettu toimivan luostarin alueella. Nämä
kriteerit täyttävälle tuotteelle tullaan hakemaan tuotesuoja.
Valamon viskitislaamoinvestointi on kooltaan noin 1 000 000 euroa, jakautuen
tuotantovälineisiin sekä valmistus- ja kypsytyskapasiteettiin. Viskitislaamon
vuosikapasiteetti on 120 000 litraa puhdasta alkoholia, ja tuotanto käynnistetään syksyllä
2014 heti tislauspannujen ja tuotantotilojen valmistuttua. Pannun valmistaminen kestää
noin kuusi kuukautta, minkä jälkeen se asennetaan Valamon luostarin tuotantotiloihin.
Viskiliiketoiminta tuo merkittävän lisän sekä Valamon Luostarin kävijäkuntaan että
liiketoiminnasta saataviin tuottoihin. Tislaamotoiminta tulee työllistämään suoraan kaksi
vakituista ympärivuotista työntekijää sekä kausiluontoisia tynnyrinpyörittäjiä.
Ensimmäisiä pullotteita Alkon valikoimiin voidaan odottaa vuoden 2018 kevätpuolella.
Rajoitettu tynnyrien ennakkovaraaminen on mahdollista tästä päivästä alkaen.
Luostariviskin valmistaa Valamon Luostarin Tislaamo. Viskiliiketoiminnan yrittäjinä ovat
Valamon luostari, Timo Kettunen, Arto Liimatta, Harri Turunen sekä uusina yrittäjinä
joensuulaiset Arttu ja Samuli Taponen.
Valamon luostari ja Hermannin Viinitila Oy ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 1997 lähtien
viinien ja liköörien valmistamisessa. Mietojen ja väkevien viinien tuotannolla on ollut
merkittävä osa luostarilaitosten toiminnassa kautta historian (ks. Liite 1). Valamon
kirkkoviiniä valmistetaan seurakuntien käyttöön.
Viinien ohella luostarit ympäri Eurooppaa valmistavat väkeviä alkoholijuomia osana
luostarin päivittäistä toimintaa. Tisleitä valmistetaan kullakin alueella luontaisesti esiintyvistä
raaka-aineista, muun muassa hedelmistä. Suomessa luontainen vastine Euroopassa
yleisesti valmistettavaan hedelmätisleeseen on viljasta, tässä tapauksessa mallastetusta
ohrasta, valmistettava viski. Tiedetään, että noin 1000-luvulla munkit toivat tislauksen
taidon Arabiasta Eurooppaan ja irlantilaiset munkit aloittivat ensimmäisinä nykyaikaisen
viskin valmistamisen. Irlannissa, Skotlannissa ja koko Brittein saarilla luostareilla oli
monopoli viskin valmistamiseen aina 1500-luvulle saakka. Voidaankin sanoa viskin
valmistamisen olevan aitoa luostariperinnettä.
Hermannin viinitila on jo neljän vuoden ajan tehnyt tuotekehitystä laadukkaan mallasviskin
valmistamiseksi ja tuloksena on onnistuttu saamaan aikaan erittäin laadukasta
raakatislettä. ”Viinihermannien” kiinnostus viskiin heräsi itäsuomalaisten viskiveljesten
tutustuttaessa herrat mallasviskeihin keväällä 2010. Tästä alkoi työ kohti Hermannin
viinitilan ja Valamon luostarin yhteistä, nyt käynnistettävää luostariviskitislaamoa.
Liite 1: http://www.ort.fi/content/viini-ortodoksisen-kirkon-perinteessae
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti