torstai 3. heinäkuuta 2014

Ardbeg New Make 6.3.14

Viime viikolla tarjoutui mahdollisuus maistella useita vuosien varrella pullotettuja nuoria Ardbegeja. Very Young – Still Young – Almost There – Renaissance -nelikko onkin vielä blogissa arvioimatta, joten lähiaikoina päästään korjaamaan täällä tämäkin puute.

Ensin lasiin kaatui kuitenkin jotain erikoista ja hyvin nuorta. Ardbegin kypsyttämätön tisle (New Make) ei ole ihan jokapäiväistä maisteltavaa, mutta tarjosi varsin hyvän pohjan illan muulle tarjonnalle. Kaiken kukkuraksi tämä raakatisle osoittautui lajissaan varsin hyväksi.

Ardbeg New Make 6.3.14, 69,4%, (Ardbeg Distillery Duty Paid Sample)


Tuoksua hallitsee makeahko ja vahva turvesavu. Ylikypsää hedelmää, mausteöljyä. Kypsää mustaherukkaa, sitruksista happamuutta.

Maku on makea ja todella vahvan turvesavuinen. Poltettua kumia, hiiltä, tuhkaa. Hedelmäisyys tuntuu ylikypsänä. Raikasta sitrusta ja sopivaa kirpeyttä. Taustalla kypsyttämättömän tisleen raakuutta (valopetrolia). Öljyisyyttä on ihan mukavasti.

Jälkimaku on voimakas. Hurjan savun ja hedelmäisyyden tasapaino säilyy hyvänä. Makua riittää yllättävänkin runsaana. Lopussa ”asiaankuuluvaa” nuoren viinan pistävyyttä.

Tuhti ja hyvä lähtökohta Ardbegin viskeille. Tämän myötä on taas helpompi ymmärtää, miksi Ardbeg maistuu juuri sille, mille se yleensä nykyään maistuu. New Maken peruspiirteet löytyvät hyvin selkeinä monesta myynnissä olevasta pullotteesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti