perjantai 30. elokuuta 2024

Benriach Smoky Quarter Cask

Lasissa Benriachin uudehkoa tuotantoa kevyen turvesavuisena.

Benriach Smoky Quarter Cask, 46%

Benriach Smoky Quarter Cask has been crafted from a combination of unpeated and peated spirit; first matured in bourbon barrels, then undergoing a second maturation in bespoke quarter casks


Tuoksu on raikas, lääkemäinen, kevyen turpeinen ja päärynäinen. Hapahkoa sitrusta ja kevyt yrttimäinen vivahde. 

Maku jatkaa tuoksun linjaa raikkaan sitruksisuuden ja päärynäisyyden hallitessa. Runsaasti tuoretta tammea ja kevyt kuiva turpeisuus.  

Jälkimaussa tammi voimistuu, sitruksen tuodessa happamuutta ja raikkautta. Päärynä ja omena säilyvät vahvoina loppuun asti. Kepeää kukkaisuutta ja yrttimäistä vivahdetta. Viski jää suutuntumaltaan ohueksi kautta linjan.  

Moderni nuorukainen. Ei huono, mutta ei nyt aivan omaan makuhermooni osuva.  


keskiviikko 28. elokuuta 2024

Nightwish "Yesterwynde" ennakkokuuntelu + Tuomas Holopaisen haastattelu


Nightwishin odotettu "Yesterwynde" -albumi julkaistaan 20.9. ja Metalliluolan tiimimme oli paikalla median edustajille 9.8.2024 järjestetyssä ennakkokuuntelussa legendaarisella Finnvox-studiolla.

Kuuntelua seuraavana päivänä saimme myös tilaisuuden pureutua tähän tulevaan albumiin ja sen teemoihin yhtyeen johtohahmon Tuomas Holopaisen kanssa tehdyn haastattelun merkeissä. 

Kuunteluraportti ja haastattelu löytyvät Metalliluolan sivuilta.

"Yesterwynde" ennakkokuuntelu ja ensiarviot levystä:

https://metalliluola.fi/taydellinen-harmonia-nightwish-yesterwynde-ennakkokuuntelu-finnvox-9-8-2024/

Tuomas Holopaisen haastattelu:

https://metalliluola.fi/nightwishin-tuomas-holopainen-tyytyvainen-yesterwynde-albumiin-en-halua-enaa-valittaa-koskaan-yhtaan-mistaan/

Ennakkokuuntelusta ja haastattelusta on luettavissa myös englanninkieliset versiot.





lauantai 24. elokuuta 2024

Glenfarclas 10 yo (Early 1990's)

Arviovuorossa Glenfarclasia noin 30 vuoden takaa.

Glenfarclas 10 yo, 40%, 70cl. (Early 1990’s)



Tuoksu tarjoaa kuivattuja sekahedelmiä, kahvia, paahteista tammea, pähkinää ja lakritsin suolaisuutta. Sherry tuntuu tasapainoisena ja kuivahkona.

Maun osalta viski on suutuntumaltaan kevyehkö, mutta runsasmakuinen. Kuivahko sherryisyys nousee nätisti esiin. Aprikoosia, viikunaa, kahvia ja sopivasti tammen tuomaa kuivempaa ilmettä. Roteva maltaisuus sitoo maut hyvin yhteen.

Jälkimaku kuivuu sopivasti ja tammi pyrkii enemmän pintaan. Kuiva sherry, aprikoosi, kypsä omena, kahvi, tumma suklaa ja runsas maltaisuus hallitsevat. Yrttimäistä katkeruutta nousee lopussa mukaan.

Tasapainoinen ja vahvapiirteinen esitys. Makua ja voimaa riittää alhaisesta pullotusvahvuudesta huolimatta hienosti. Hyvää vanhanajan Glenfarclas-laatua.




torstai 22. elokuuta 2024

Hellsinki Metal Festival 9.-10.8.2024

Tobias Sammet's Avantasia - Hellsinki Metal Festival 9.8.2024


Järjestyksessään toinen Hellsinki Metal Festival järjestettiin elokuun toisena viikonloppuna Helsingin Jäähallin ympäristössä.

Tunnelmat tästä raskaan rockin juhlasta nyt Metalliluolassa:

https://metalliluola.fi/metallia-moneen-makuun-nordiksella-hellsinki-metal-festival-9-10-8-2024/



tiistai 20. elokuuta 2024

Highland Park 18 yo, 43% (+-2000)

Lasissa Highland Parkia noin noin 25 vuoden takaa.

Highland Park 18 yo, 43% (+-2000)



Tuoksu on erittäin pehmeä, täyteläinen ja runsaan sherryinen. Kuivattua luumua, kahvia, nahkaa ja  aprikoosia. Raikas mintun vivahde tuo raikkautta. Palaneena tuntuva tammi kuivattaa sherryn makeutta sopivasti. Hieno!

Maku on tuoksun tavoin todella pehmeä ja suutuntumaltaan täyteläinen. Herkullinen sherryisyys hallitsee vahvalla otteella. Kuivatut sekahedelmät, kahvi, lakritsi, kevyt yrttimäinen katkeruus ja poltettu sokeri tuntuvat vahvoina. Hiiltynyt tammi tuo oman vivahteensa taustalle. 

Jälkimaku jatkuu runsaana ja maukkaana. Tuhti sherryisyys kuivahtaa sopivasti ja poltettuna tuntuva tammi voimistuu. Yskänlääkemäinen siirappisuus ja yrttimäisyys (kanervaa) nousevat esiin. Täyteläisyys ja makuprofiilin vahvuus säilyvät hienosti viime metreille asti - makua riittää mukavan pitkään.

Todella herkullinen vanhan ajan sherryinen Highland Park. Laatupullote!


lauantai 17. elokuuta 2024

VahantarocK - Ylöjärvi 13.7.2024

Hellcats

Ylöjärvellä järjestetty Suomen suurin takapiharockfestivaali VahantarocK oli saanut houkuteltua paikalle mielenkiintoisen bändikattauksen.

Olin paikalla festivaalin toisena päivänä, jolloin lavalla nähtiin mm. slovenialainen Hellcats, sekä kotimaiset Satan's Fall, Burning Point ja National Napalm Syndicate.

Tämän mainion päivän tapahtumat löytyvät kuvineen Metalliluolan sivuilta:

https://metalliluola.fi/kesan-sympaattisin-festari-vahantarock-ylojarvi-13-7-2024/



torstai 15. elokuuta 2024

TUSKA 2024 - Suvilahti, Helsinki 28.-30.6.2024

Parkway Drive, Tuska Festival 30.6.2024

Kolmipäiväinen TUSKA Festival juhlittiin Helsingin Suvilahdessa kesäkuun viimeisenä viikonloppuna. Festarin päiväkohtaiset raportit ja kuvagalleriat löytyvät tuttuun tapaan Metalliluolasta oheisista linkeistä:

Perjantai:

https://metalliluola.fi/tuska-2024-festariraportti-ja-kuvat-osa-1-perjantai-28-6-2024/


Lauantai:

https://metalliluola.fi/tuska-2024-festariraportti-ja-kuvat-osa-2-lauantai-29-6-2024/


Sunnuntai:

https://metalliluola.fi/tuska-2024-festariraportti-ja-kuvat-osa-3-sunnuntai-30-6-2024/


Yleisögalleria:

https://metalliluola.fi/tunteita-ja-tunnelmaa-tuska-2024-yleisogalleria/


keskiviikko 7. elokuuta 2024

RantaBlues - Ikaalinen 27.7.2024


RantaBlues soi ensimmäistä kertaa Ikaalisissa Kyrösjärven kauniissa rantamaisemassa lauantaina 27.7.2024. Tapahtumaa tähdittivät Erja Lyytinen, Heikki Silvennoinen Band ja Honey B & The T-Bones.

Tapahtumapaikkana toimi kylpylän läheisyydessä sijaitseva upea historiallinen kartanomiljöö Talo Rannalla, historialliselta nimeltään Villa Wegelius, joka tunnettiin aiemmin myös "Titi-nallen talona”.

"RantaBluesin pääohjelma koostuu kansainvälisellä tasolla olevista kovista kotimaisista bändeistä. Emme halua olla liian vaikeita, vaan tavoite on saada aikaiseksi juureva, hyväntuulinen lauantaifestari, jossa kesälomalaisen on helppo nauttia laadukkaasta, oikeasta musiikista", kertoi RantaBluesin promoottori Rowan Rafferty Nem Agencystä.

Alla kuvatunnelmat tästä mainiosta tapahtumasta.

ERJA LYYTINEN















HEIKKI SILVENNOINEN









HONEY B & THE T-BONES









HOLMALA



JARKKO HELIN & CRAWFISH KINGS



OLLI KÄRKI


Kuvat: ©Hannu Juutilainen


sunnuntai 4. elokuuta 2024

Bowmore 1974, 40% (late 1980’s)

Lasissa Bowmoren vanhaa vuosikertamerkittyä sarjaa. Tämä vuoden 1974 yksilö jäi kyseisen sarjan viimeiseksi pullotukseksi.  Sarjan pullotteiden tislausvuodet olivat välillä 1965-1974 ja viskit on pullotettu 1980-luvun aikana.

Bowmore 1974, 40%. Matured in Sherry Casks.  (Late 1980’s)



Tuoksu on kevytpiirteinen ja erittäin pehmeä. Makeaa maltaisuutta, salmiakkia, hyvin hento turvesavuisuus ja hiiltynyt tammi tuntuvat päällimmäisinä. Makeahko hedelmäisyys. Yleisilme on seesteinen ja tasapainoinen. Ajan kanssa esiin nousee tislaamolle tunnusomaista herukkaista kirpeyttä.

Maku on saumatonta jatkoa tuoksulle. Pehmeys ja kevytpiirteisyys ovat huomionarvoisia, mutta silti makua riittää varsin hyvin. Pehmeän makea hedelmäisyys, palanut tammi, lakritsi, kaunis kevyt herukka ja kokonaisuuden yhteen sitova maltaisuus luovat tyylikkään kokonaisuuden. Turpeisuus on taustalla hyvin kevyenä vivahteena.

Jälkimaku jatkuu suussa sulavan pehmeänä. Kypsä hedelmäisyys, hiiltynyt tammi, salmiakin raikkaus, täyteläinen maltaisuus ja raikas herukan vivahde hallitsevat. Yleisilme säilyy kevyenä ja herkkänä loppuun asti.

Tyylikäs ja kevytpiirteinen Bowmore. Herkkyydessään hieno viski rauhalliseen maisteluun, mutta sarjan 1960-luvun upeiden vuosikertojen monipuolisuuteen ei tällä aivan ylletä. Nautinnollista Bowmore-laatua kuitenkin ja ilo näitä on nykypäivänä maistella.