maanantai 24. kesäkuuta 2024

S.S. Small Still Scotch Whisky, (early 1900)

Tämänkertaisessa viskiarviossa tehdään hyppäys yli sadan vuoden taakse. Arviossa harvinainen skottiviski 1900-luvun alusta.

S.S. Small Still Scotch Whisky, 40%. Bottled early 1900)



Tuoksu on pehmeä, maltainen ja kivan viljainen. Hunajaa, lempeää sitrusta, pähkinää ja kevyesti tammea. Yleisilme on seesteinen ja tasapainoinen. Turpeisuutta tuntuu hyvin hentona vivahteena taustalla.

Maku on maltainen, hennon turpeinen, hunajainen ja kermatoffeinen. Viskin suutuntuma on öljyinen. Kiva sitrus taittaa sopivasti hunajan makeutta. Tammi ja viljaisuus pyörivät taustalla.

Jälkimaku on runsas, jota hieman likainen maltaisuus ja palanut tammi hallitsevat. Turpeisuus voimistuu taustalla. Maun hunajaisuus säilyy vahvana ja suutuntuma öljyisenä. Raikas sitrus tuo happamuutta loppuun.

Historiallinen viskikokemus. Maku edustaa varsin tyypillistä skottituotantoa, joten sen osalta viski ei tarjonnut mitään massasta erottuvaa.



torstai 20. kesäkuuta 2024

Beth Hart - Allas Sea Pool, Helsinki 14.6.2024


Maailman arvostetuimpiin bluesartisteihin lukeutuva Beth Hart nähtiin pitkästä aikaa Suomessa, kun hän konsertoi yhtyeineen Allas Sea Poolin sisäpihalla perjantaina 14.6.2024.

Kansainvälistä arvostusta ja laajaa suosiota nauttiva Beth Hart tunnetaan vaikuttavana musiikintekijänä, artistina ja laulajana. Yhdysvaltalaistähti on tehnyt loppuunmyytyjä maailmankiertueita ja esiintynyt Nashvillen Ryman-auditorion, Lontoon Royal Albert Hallin sekä Amsterdamin Ziggo Dome -areenan kaltaisilla ikonisilla estradeilla. Hart on soittanut myös isoilla festivaaleilla ympäri maailman ja tullut tunnetuksi yhteistyöstään esimerkiksi Joe Bonamassan, Jeff Beckin ja Slashin kanssa.

 Billboard-listan kärkeen kuudesti kiivenneen Beth Hartin tuoreimmat studioalbumit ovat vuonna 2019 ilmestynyt “War In My Mind” sekä vuonna 2022 julkaistu tribuuttilevy, jolla Hart versioi Led Zeppelinin kuolemattomia kappaleita. Levyt ovat olleet arvostelumenestyksiä ja pitäneet osaltaan huolen siitä, että viisikymppisen artistin koetaan yleisesti olevan uransa huipulla. Bluesrockin ystävät kautta maailman tuntevat Beth Hartin poikkeuksellisen taidokkaana laulajana ja väkevänä esiintyjänä, jonka konsertit tarjoavat sykähdyttäviä hetkiä ja tunne-elämyksiä.

Tässä kuvatunnelmat Allas Sea Poolin tunteikkaasta illasta. Beth Hartin yhtyeessä musisoivat Jon Nichols (kitara), Tom Lilly (basso) ja Bill Ransom (rummut).

Kuvat puhelimella räpsittyjä.













Painetun setin lisäksi illan viimeisenä kuultiin "Chocolate Jesus"



tiistai 18. kesäkuuta 2024

Bruce Dickinson, Temple Balls - Kulttuuritalo, Helsinki 13.6.2024


Bruce Dickinson sai loppuunmyydyn Kultsan yleisön hurmokseen viime torstaina. Vuoden tähän asti parhaan keikan kuvat ja raportti nyt Metalliluolassa:

https://metalliluola.fi/tayden-kympin-ilta-bruce-dickinson-kulttuuritalo-helsinki-13-6-2024/


lauantai 8. kesäkuuta 2024

Blackened American Whiskey, Batch 083

Helsingissä vietetään viikonloppua Metallican keikkatunnelmissa, joten ollaan hengessä mukana ja otetaan arvioon Metallica-viski. Tynnyreille on tietty soitettu kypsytysvarastossa yhtyeen musiikkia. Matalahertsiset ääniaallot saavat aikaan värähtelyä, minkä on kerrottu parantavan aromien irtoamista tynnyreistä. Uskokoon ken tahtoo.

Blackened American Whiskey, 45%/90 proof. Batch 083. 

Marriage of the finest North American straight bourbon & rye whiskeys and uniquely finished and sonically-enhanced in brandy casks, using the BLACK NOISE™ process to extract more flavor from the wood.


Tuoksu on makean banaaninen ja vaniljainen. Kypsää aprikoosia ja persikkaa. Tuore tammi ja kevyt rukiin vivahde. Valkosuklaata, siirappista yskänlääkettä ja salmiakin suolaisuutta.

Maku on pehmeä, makea ja ylikypsän hedelmäinen. Tuore tammi nousee onneksi taittamaan liikaa makeutta. Banaania, persikka, vaniljaa, ruispuuroa ja yskänlääkettä. Suutuntuma on öljyinen. Yrttimäisyys tuo hieman katkerampaa vivahdetta taustalle. 

Jälkimaku latistuu melko nopeasti. Vanilja, tuore tammi ja esanssinen hedelmäisyys jatkuvat vahvoina. Siirappista makeutta ja katkeraa yrttimäisyyttä. Tammi jää pyörimään loppuun runsaana.

Ei tullut itsestäni vieläkään jenkkiviskin ystävää, sillä viskin liika makeus tökkii kyllä pahemman kerran. Nautin Metallicani mieluummin levylautaselta tai konsertissa.



perjantai 7. kesäkuuta 2024

Judas Priest - Nokia Arena, Tampere 5.6.2024


50-vuotias Judas Priest tarjosi mainion illan perinteisen brittimetallin parissa. Lue lisää linkistä:

https://metalliluola.fi/brittilaista-terasta-judas-priest-nokia-arena-tampere-5-6-2024/


tiistai 4. kesäkuuta 2024

Two Stacks Irish Single Malt Whiskey, Dram in a Can

Single Malt -viskiä Irlannista hauskassa desin tölkkipakkauksessa. Tuote on saanut ihan mukavia arvioita, joten otetaan testiin. 

Two Stacks Irish Single Malt Whiskey, 43%. Dram in a Can, Double Barrel (Bourbon & Oloroso Sherry). 100ml



Tuoksu on todella nuoren oloinen ja pistävä. Raakaa omenaa, vaniljaa ja hapanta sitrusta. Aavistus tuoretta tammea nousee mukaan. Ei tämä nyt oikein vakuuta.

Maku on kevytpiirteinen, raa’ahko, pistävän sitruksinen ja tympeän ylikypsän hedelmäinen. Omena ja hapan sitrus tuntuvat vahvoina. Vanilja tuo hieman makeutta. 

Jälkimaku jatkuu melko epämiellyttävän tympeissä merkeissä ja ei tästä jälkipolville kerrottavaa ole. Nuoren viskin pistävyys hallitsee. Omena, sitrus ja vanilja pyörivät loppuun asti mukana.

Mainio tölkki-idea vesittyy ikävästi varsin heikolla sisällöllä. Harmi, sillä jotenkin odotin tältä edes vähän parempaa esitystä. Surkea tapaus.