Ardbeg Auriverdes, 49,9%. American oak casks with specially toasted cask lids. The 2014 Limited Edition.
"The name Auriverdes derives from the colour of the golden whisky (auri) in Ardbeg’s iconic green bottle (verde)".
Täyteläinen tuoksu lupailee hyvää. Paahtoleipää, kahvia. Tuhti, mutta pehmeä turvesavuisuus. Vihreää teetä ja sitrusta. Taustalla kaunis lakritsisen suolainen vivahde. Kuivattuja aprikooseja. appelsiinimarmeladia.
Maku tarjoilee herkullisen sekoituksen tuhtia turvesavua ja makeahkoa hedelmäisyyttä. Aprikoosia, persikkaa, vaniljajäätelöä. Suutuntuma on täyteläinen ja pehmeä. Maukas paahteisuus tuntuu voimakkaana. Kevyt tammen vivahde. Raikasta marjaisuutta, salmiakkia. Kiva makea kukkainen vivahde.
Jälkimaussa turvesavu voimistuu maun edetessä ja nousee selvästi hallitsevaksi. Kuiva hedelmäisyys säilyy kauniina taustalla. Maku jatkuu riittävän kauan ja tasapaino säilyy hyvin.
Ardbeg on tehnyt yhden parhaista viskeistään moneen vuoteen. Tuhtia ”Ardbeg-savua” ja maukasta hedelmäisyyttä sopivan pehmeänä ja tasapainoisena kokonaisuutena. Hyvä viski.
Stadissa ainakin on tää viski ollut jo viikon ajan myynnissä parissa mestassa. Ei kovin kummonen tekele. Artuksi okei.
VastaaPoistaErikoista, että ovat laittaneet tuotteen myyntiin ennen sen virallista julkaisupäivää.
VastaaPoistaOlen myös huomannut, että Auriverdes on myynnissä joissakin helsinkiläisravintoloissa. Mitään suurta ongelmaa en kuitenkaan siinä näe. "Viralliset" julkaisupäivät ovat aina mitä ovat (muidenkin tuotteiden kuin viskien kohdalla), ja onhan pullotteesta yllä jo blogistinkin arvio. Kun valmistaja kerran on laskenut tuotteen levitykseen, on ehkä vain hyvä, että siihen pääsevät heti tutustumaan myös tavalliset kuluttajat eivätkä pelkästään ne tahot, jotka onnistuvat saamaan käsiinsä promopulloja tai niistä peräisin olevia sampleja.
VastaaPoistaItse viskiin en yhden maistelukerran perusteella halua ottaa kovin vahvasti kantaa. Joka tapauksessa Auriverdes on suussani parempaa kuin tunkkaisuudessaan epäonnistunut Galileo, ja jotakin samaa siinä on kuin aikoinaan erittäinkin hyvänä pitämässäni Alligatorissa. Toisaalta mitään mullistavaakaan ei löydy. Ardbegin nykytuotannon parempaa puoliskoa kuitenkin.
Emmä tiedä mikä sen julkaisu päivä on, mut kai jostain baarista säkin olet saanut kun olet jo maistanut? Moni muukin netissä maistanut ennen tätä jotain julkaisu päivää?
VastaaPoistaJulkaisupäiväksi on ilmoitettu "Ardbeg Day" 31.5. Kyllä, maistoin tuotteen ravintolassa ja maksoin annoksesta baarimikon pyytämän hinnan.
VastaaPoistaToisella maistelukerralla lisäsin aluksi muutaman tipan vettä. Viski ei samentunut lainkaan ja säilyi kirkkaana, vaikka jatkoin laimentamista lopulta 1:1:een saakka. Tämä oli yllättävää, sillä olin ymmärtänyt, ettei tätä(kään) Ardbegia olisi kylmäsuodatettu. Onko SOTW:lla tai muilla tarkempaa tietoa, onko suodatus tehty, ja jos on, miksi? Itse en näkisi muuta järkisyytä kuin Amerikan markkinat, joilla (yhä) yleisesti kammoksutaan viskin sameutta ja pidetään sitä tuotantovirheenä.
VastaaPoistaTislaamon tiedotteen mukaan tämä viski on kylmäsuodattamaton. Ainakin itse olen huomannut suuriakin eroja kylmäsuodattamattomien viskien käyttäytymisessä veden kanssa. Jotkut samenevat todella huomattavasti, toiset taas vähemmän.. Täytyypä joskus testata (itse en tähän vettä lisännyt).
VastaaPoistaTiedotteessa tosiaan väitetään pullotteen olevan kylmäsuodattamaton, mutta etiketeissä en huomannut siitä mitään mainintaa. Suodattamatta jätetty viskikään ei välttämättä samene kovin näkyvästi. Tämä tosin kielii (liian?) nopeasta tislausprosessista, jonka myötä suurimolekyyliset, raskaammat yhdisteet ovat pudonneet matkasta. Seurauksena on usein ohut - ts. ei kermamainen tai "pyöreä" - suutuntuma.
VastaaPoista