keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

BenRiach 1993 18 yo Rioja Finish, Cask #2574

Testissä muutama päivä sitten Alkon valikoimaan saapunut viiniviimeistelty Single Cask BenRiach. Tämä tynnyrillinen on pullotettu vain yksinomaan Suomea varten.


BenRiach 1993 18 yo Rioja Finish, cask #2574, (Rioja Wine Barrel), 56%. Bottled March 2012. Specially Selected & Bottled for Finland. 286 bottles.

Tuoksu on hieman kirpakka, mutta mukavan mausteinen. Kiva ja runsas viimimäisyys, suklaa, persikka ja makea appelsiini hallitsevat. Tuoksu avautuu hiljalleen ja muutama vesitippa on paikallaan.

Maku on voimakas, kuivan viininen ja melko täyteläinen. Öljyinen suutuntuma. Vahvuudesta huolimatta vaikutelma on "rauhallinen" ja tasapainoinen. Kuivattuja hedelmiä, tummaa suklaata, sekä sopivasti tammea taustalla. Vesilisä tuo makeutta.

Jälkimaku on laimentamattomana hyvin kuiva ja tanniininen. Vahvaa kaakaota, kypsää aprikoosia, tammea, kahvia, sekä raikkaan mentholinen loppu.  Makujen tasapaino säilyy edelleen todella hyvin. Vesilisä taittaa kuivuutta ja tuo makeamman hedelmäisiä piirteitä esiin.

Mielestäni ikäluokassaan oikein hyvä BenRiach ja kuten jo mainittu, joka osa-alueella tasapainoinen kokonaisuus. Makeisiin viinikypsytyksiin/ "finistelyihin" tottuneille makuprofiilin kuivuus saattaa tulla yllätyksenä.

Tämä viski on mielestäni selvästi laadukkaampi kuin aiemmat Alkolle pullotetut BenRiachit tai viime vuoden vastaava GlenDronach-julkaisu. Nyt mukana on selkeästi luonnetta ja ryhtiä, mikä on jäänyt uupumaan aiemmista julkaisuista.

BenRiach Rioja Finish on jossain määrin myös haastava viski, mutta ajan kanssa, pieninä siemauksina sekä mahdollisesti pienellä vesilisällä  laimennettuna varsin tyylikäs ja maistajansa palkitseva tuote. Miinuksena se, että matkaa joihinkin vanhempiin ja todella loistaviin BenRiach-pullotuksiin on kuitenkin vielä rutkasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti