lauantai 10. toukokuuta 2014

The Macallan Amber

Testissä Alkon valikoiman uutuusviski The Macallan Amber. Pullotiedot mainostavat 100% sherrykypsytystä, mutta jo viskin vaaleahko oranssin hohtoinen väri paljastaa, että ainakaan ensimmäisen täyttökerran tynnyreistä ei tätä pullotetta ole rakennettu.

The Macallan Amber, 40%. Sherry Oak Casks.


Tuoksu on maltainen ja kevyehkö. Sherryisyys tuntuu jotenkin epäpuhtaana. Aavistus kumia. Aprikoosia ja kirpakkaa marjaisuutta. Taustalla kiva mausteisuus.

Maku on maltainen ja viski on varsin helposti juotava. Sherryisyys on hyvin kevyttä. Makeaa kypsää hedelmää, aprikoosi, persikka, omena. Viski on nuoren oloinen ja tietty maun kypsymättömyys (raakuus) häiritsee.

Jälkimaku jatkuu runsaan maltaisena. Kuivattuja sekahedelmiä ja mausteisuutta. Pahvinen vivahde. Kuiva sherry nousee lopussa kivasti esiin.

Kokonaisuudesta poimitaan tällä kerralla esiin kaksi asiaa:

1. Amber on ihan ok nuori Speyside-alueen viski . Pehmeä ja helposti juotava.
2. Puhuttaessa 100% sherrykypsytetystä Macallanista esitys on suoraan sanoen aneeminen. Tislaamo tuotti aikanaan aivan upeita vahvan sherryisiä viskejä, mutta ilmeisesti jo pitkään hyvien sherrytynnyreiden saatavuus on ollut niin heikkoa, että tislaamo on nykyisellään vain kalpea varjo entisestä. Valitettavasti.

2 kommenttia:

 1. Olen ihan samaa mieltä, että Macallan on tosiaan varjo entisestä. Tislaamon sherryiset viskit olivat kyllä ennen todella upeita, ihan jo 10 yo oli minusta erinomainen. Tuo Amber on vielä maistamatta, tosin kamalaa hinkua ei ole edes maistamaan. Uisgessa maistelin muutamaa Macallania, ja eivät kyllä kovin säväyttäneet.

  Alkoi sen verran tehdä mieli vanhoja Macallaneja, että päätin sitten katsoa mitä huutokaupoissa maksaisi vanhat 10 yo tai 12 yo, puhumattakaan 18 yo sarjasta. Kamalat hinnat, jää valitettavasti huutamatta. Varsinkin 18 yo:n hinnat liikkuu 500€ tietämissä. Harmi.

  VastaaPoista
 2. Kiitos arviosta. Tämä Macallaninkin linjaus jättää "core range" pois on jännä juttu. Kenties tavaransaantiongelmista riippuvainen kuten Bruichladdichilla? Vai ovatko vaan lähteneet NAS-viskitrendiin mukaan liian innokkaasti...mielestäni huolestuttava suuntaus tason säilyttämisen kannalta, vaikkakaan en ole Macallan-miehiä koskaan ollutkaan.

  Tässä muuten kärkevä mutta hyvä kirjoitus ja kannanotto NAS-viskeihin liittyen (mainittakoon nyt että eivät ne kaikki aina pahasta ole :))
  http://whiskyisrael.co.il/2014/02/14/will-nas-kill-us-all/

  VastaaPoista