tiistai 10. joulukuuta 2013

Turisas & Ensiferum - Nosturi, Helsinki 7.12.2013


Nosturissa oli lauantain myöhäisillassa tarjolla kotimaista raskasta folkmetallia kaksin kappalein, kun lavan valtasivat Turisas ja Ensiferum. Ilta oli loppuunmyyty jo ennakkoon, joten ainakin sen puolesta maukkaat ja tiivistunnelmaiset karkelot oli luvassa.  Upeaa muuten, että kaksi tällaista ”valtavirran ulkopuolista” kotimaista yhtyettä myy salin täyteen, vaikka loppuvuodesta on keikkoja raskaan rockin saralla ollut todella paljon.

Ensiferum aloitti illan tulituksen vartin aikataulusta myöhässä ja heti aloitusbiisistä Into Battle tunnelma räjähti kattoon. Tänään ei lauteilla nähty tyypillistä pääesiintyjä / lämppäri –asetelmaa, vaan kumpikin illan orkesteri tykitti n.75 minuuttisen setin täydelle salille.Ensiferumin musiikki on jäänyt kotona melko vähälle kuuntelulle, mutta kyllähän tämä livenä toimi. Tuoreimman albumin In My Sword I Trust ja nimikappale Unsung Heroes säväyttivät tehokkaina. Vanhemmasta tuotannosta reipas Ahti huudatti yleisöä. Lopetuksena bändi kaivoi esiin valtavat sombrerot ja brutaali versio Gipsy Kingsien bailuhitistä Bamboleo päätti vauhdikkaan setin. Yleisö eli villisti mukana koko 75min eikä tunnelma lässähtänyt missään vaiheessa.


Into Battle 
In My Sword I Trust 
Windrider 
Unsung Heroes 
Burning Leaves 
From Afar 
Treacherous Gods 
Twilight Tavern 
Ahti 
Tumman virran taa 
The Longest Journey (Heathen Throne, Part II) 
The Longest Journey Outro 

Wanderer 
Bamboleo (Gipsy Kings cover)


Turisas lukeutuu niihin bändeihin joka täytyy aina tasaisin väliajoin katsoa livenä, sillä niin vakuuttavaa on tämän ryhmän työskentely aina ollut. Toki ripaus kotiseuturakkautta on mukana myös, sillä ei näitä hämeenlinnalaislähtöisiä yhtyeitä liikaa ole.


Edellinen näkemäni Turisas-veto oli viime uudenvuoden aatolta samaisesta Nosturista. Tämän jälkeen bändi on julkaissut uuden TURISAS2013 albumin ja sen myötä myös settilista oli kokenut täysremontin, vanhojen Turisasklassikoiden saadessa seurakseen tuoretta materiaalia. Yllätystäkin oli luvassa…

Ten More Miles avasi pelin ja bändi kuulosti ja näytti hyvälle, jälleen kerran.  Tunnelma kuumassa salissa oli käsinkosketeltavan tiivis ja yleisöllä riitti virtaa vielä Ensiferumin killerisetin jälkeen myös Turisakselle.
Stand Up And Fight–levyltä napattu Take The Day! jatkoi ilotulitusta ja usein avauksena kuultu Varangian Way-albumin timantti To Holmgard And Beyond seurasi vahvana jatkona.


Lava oli näyttävä. Vaikka pienessä salissa pyrojen käyttö ei onnistu, oli valoilla, savuilla yms. ”kevyemmillä tehosteilla” luotu keikalle todella upea ilme.
For Your Own Good ja sitten Rex Regi Rebellis!  Tämä Turisaksen ensialbumilta Battle Metal napattu kappale oli yksi illan kohokohdista. Monipuolinen ja vahvatunnelmainen veto, joka on yhtyeen keikkasetissä yleensä vain kotimaamme keikoilla.


Five Hundred And One sekä vahvatunnelmainen Greek Fire soivat raskaina. Perinteisesti vasta keikat päättänyt Battle Metal tarjoiltiin seuraavana tunnelman nostattajana ja onhan tämä upea heavyralli.
Yleensä kuullun Sahti Waarin paikan setissä oli ottanut uusi No Good Story Ever Starts With Drinking Tea, joka olikin livenä hyvä ja vauhdikas. Loppua tehtiin We Ride Together’in tahdissa, mutta encoreiksi oli säästetty vielä Stand Up And Fight, jonka aikana näyttävä paperisilppusade täytti salin. Jos joku tässä kohtaa luuli keikan olevan ohi, oli pahasti väärässä. Viimeisenä kuultiin se suuri ylläri, eli kaunis cover Pohjantähden Alla. Tämä iskelmä sopi Turisakselle upeasti ja nousi ehdottomasti keikan kohokohtien joukkoon. Kaunis ”lumisade” lisäsi kappaleen tehoa. Upea veto ja juuri tällaista muuntautumista ja rajojen rikkomista kaivattaisiin monilta muiltakin bändeiltä.

Turisas oli Nosturissa jälleen juuri niin vakuuttava, kuin olimme ennakkoon toivoneetkin. Huikea ”hämäläinen” ilta.


Ten More Miles
Take the Day!
To Holmgard and Beyond
For Your Own Good
Rex Regi Rebellis
Viulusoolo
Five Hundred and One
Kosketin/rumpusoolo
Greek Fire
Battle Metal
No Good Story Ever Starts With Drinking Tea
We Ride Together

Stand Up and Fight
Täällä Pohjantähden Alla (Petri Laaksonen cover)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti