maanantai 2. huhtikuuta 2012

Ardbegeja Hämeenlinnassa

Kuva: Mika Hanka

Torstaina 29.3.2012 Hämeenlinnan The Local Whisky Clubilaiset pääsivät nauttimaan Ardbeg-tislaamon viskeistä. Tämän maineikkaan Islayn saarella sijaitsevan tislaamon viskeistä meille oli saapunut kertomaan Ardbeg Brand Ambassador Finland Jarkko Nikkanen ja maistelussa oli kuusi erilaista annosta vahvan turvesavuisia pullotteita.Tastingin aluksi Nikkanen valotti kuulijoille Ardbegin lähihistoriaa ja nykypäivää.

Vuonna 1815 perustettu tislaamo ehti toimia pitkät 166 vuotta, kunnes vuonna 1981 sen kohtalona oli sulkeminen. Hiljaiseloa kesti noin yhdeksän vuotta ja viimein vuonna 1990 toimintaa heräteltiin jälleen henkiin. Tislaamo oli jälleen toiminnassa, mutta vain osittain ja tuotantomäärät jäivät vain kolmasosaan normaalista. 1996 ovet naulattiin jälleen kiinni, mutta pari vuotta myöhemmin kuvioihin astui uutena omistajana The Glenmorangie Company / LVMH ja korjaustäiden jälkeen tuotanto käynnistettiin. Tästä myös alkoi Ardbgin todellinen maailmanvalloitus ja nyt tislaamo on viskiharrastajien keskuudessa yksi suosituimmista.
Ardbeg pystyy tuottamaan viskiä verrattain vähän, 1,1 milj. litraa alkoholia / vuosi, mikä tuotantomäärä riittää Skotlannin tislaamoissa vasta sijalle 70. Tislauspannut käyvät kuitenkin jatkuvasti kuumina ja tuotantoa ylläpidetään "24/7". Pääosa viskeistä kypsytetään ex-Bourbontynnyreissä.


Maistelussa olivat:

Ardbeg Blasda: Tuoksu tarjosi vaniljaa, toffeeta ja omenaa. Makupuolella viski oli hyvin kevyt ja vain hennon turvesavuinen, mutta maukas ja tasapainoinen.

Ardbeg TEN: Tuoksussa turvesavua, hiiltä ja vaniljaa. Maussa edelleen hiiltä, vaniljaa ja merellistä suolaisuutta.

Ardbeg 1990 Airigh Nam Beist: Tämä viski edusti tislaamon vanhempaa tuotantoa ja erottui joukosta muita korkeammalla iällään. Tuoksu oli makea ja täyteläinen, sekä pehmeän turpeinen. Maku tarjosi makeaa maltaisuutta, sopivan reipasta turvesavua ja hyvän tasapainon. Mukavan "pyöreä" kokonaisuus. Omassa suussani ANB maistui nyt paremmalle kuin koskaan aiemmin.

Ardbeg Uigeadail (L11 032): Tuoksu makean hedelmäinen, sherryinen ja runsaan turvesavuinen. Ripaus minttua. Maku runsaan turvesavuinen, kuivahko ja kevyen sherryinen. Vahva ja hieman kirpeä. Kahvia, suklaata ja laimennettuna myös suolaisuutta. Hyvää.

Ardbeg Alligator: Tuoksu oli vahva, vaniljainen ja pippurinen. Kuiva turvesavu. Maku on raikas, hiilinen ja mausteinen. Makea vaniljaisuus.

Ardbeg Corryvreckan (L11): Tuoksu on raikas, merellinen kavyen turpeinen ja tamminen. Maku oli mausteinen suklainen ja runsaan savuinen. Makeaa hedelmäisyyttä, suolaisuutta. Loppu voimakkaasti kuivuva. Parempiakin eriä Corrya on kohdalle osunut, tämä ei oikein säväyttänyt.


Mielenkiintoinen kuusikko, joka tarjosi hienon läpileikkauksen Ardbegin nykyiseen tuotantoon. Viskien esittelyt olivat ammattimaiset ja illasta jäi varsin hyvä fiilis. Porukassamme vallitsi hyvä tunnelma ja nämä Islayn turpeiset viskit saivatkin varsin innostuneen vastaanoton. The Local Whisky Club kiittää ja jää vesi kielellä odottamaan uusia Ardbegeja ja sen myötä uutta maistelua...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti