perjantai 23. helmikuuta 2018

Teerenpeli Ionadail ja Bessie


The Local Whisky Clubimme ensimmäinen oma tynnyri täytettiin Teerenpelin tislaamolla Lahdessa 4.11.2013. Nyt reilut neljä vuotta myöhemmin tämä pienessä Px-Sherrytynnyrissä kypsynyt viski on pullossa ja se sai nimekseen Ionadail. Erinäisten sattumien kautta mukaan tarttui pullotus myös toisesta iäkkäämmästä tynnyristä. Tämä viski oli pullotushetkellä 8-vuotias ja kypsytetty  Ex-Laphroaig Quarter Caskissa. Viskin nimeksi valikoitui Bessie. Pitkän odotuksen jälkeen onkin nyt ilo kirjoittaa ensiarviot tästä kaksikosta.

Gaelin kieltä oleva ”Ionadail” tarkoittaa ”Local”, eli ”paikallinen”. 

Teerenpeli Ionadail 4yo, 43%. Distilled 4.11.2013, bottled 9.11.2017. 1st fill Px-Sherry Cask no 18/13. Private bottling for the Local Whisky Club.


Tuoksu on maukkaan sherryinen ja runsaan rusinainen. Kuivattua luumua ja viikunaa. Jouluista mausteisuutta (kaneli ja inkivääri). Raikas appelsiini ja taustalta esiin nouseva tammi täydentävät paletin. Kiva!

Maku on suussa sulavan pehmeä ja maukas. Makeahko sherryisyys hallitsee. Kypsiä mehukkaita luumuja, rusinaa ja maitosuklaata. Tammi nousee hiljalleen mukaan. Kevyt yskänlääkemäinen katkeruus.

Jälkimaku kuivahtaa sopivasti sherryn ja tammen sulautuessa nätisti yhteen. Sitruksista happamuutta ja salmiakkista suolaisuutta.

Puhdaspiirteinen ja maukas, herkullisen sherryinen Teerenpeli. Pehmeää ja erittäin helposti juotavaa!


Bessien kohdalla nimeen haluttiin viittaus tynnyrin alkuperään, eli Laphroaigiin. ”Woman of spirit”, eli Bessie Williamson jätti vahvan jäljen Laphroaigin ja koko Skotlannin viskiteollisuuden historiaan, ollen 1900-luvun ainoana naisena sekä tislaamon omistajana että tislaamopäällikkönä. Hänen tarinansa voi lukea esim. tästä linkistä.

Teerenpeli Bessie 8yo, 61,7%. Distilled 2009, bottled 2017. Ex-Laphroaig Quarter Cask. Private bottling for The Local Whisky Club.


Tuoksu on aromikas ja monivivahteinen. Makea maltaisuus, valkosuklaa, kookos, vanilja ja kypsät trooppiset hedelmät hallitsevat. Tammi tuntuu tyylikkäänä. Merellistä suolaisuutta ja aivan hento turpeinen aavistus.Huippu!

Maku on voimakas ja runsaan hedelmäinen. Pieni laimennus on paikallaan! Pehmeä maltaisuus, makea vanilja, tuore aprikoosi ja nätti tammi hallitsevat.

Jälkimaussa esiin nousee sitruksista happamuutta. Tammi, kuivatut trooppiset hedelmät ja Laphroaigista muistutteleva suolaisuus ovat hyvin tasapainossa. Hyvin kevyt turpeisuuden aavistus saattelee viskin loppuun.

Bessie on kauniisti ikääntynyt ja vivahteikas Teerenpeli.  Selkeästi yksi parhaista viskeistä, mitä tältä lahtelaistislaamolta on kohdalle osunut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti