torstai 29. lokakuuta 2015

Uusia kirjoja: Olut, viini, viski yhdessä & Malt Whisky Yearbook 2016


Syksy on uutuuskirjojen aikaa ja niinpä juomapuolellakin markkinoille saatiin taas pari uutuutta. Jarkko Nikkasen Suuri Viskikirja tulikin jo aiemmin täällä esiteltyä, mutta Nikkanen on mukana myös toisessa kotimaisessa uutuudessa.


Olut, viini, viski yhdessä (Santtu Korpinen, Arto Koskelo, Jarkko Nikkanen) on hauska teos, jossa tekijät käyvät keskustelunomaisesti läpi otsikon juomien eroja ja yhtäläisyyksiä. Kirjan osioissa Herrat Olut, Viini ja Viski pääsevät vuorotellen ääneen kertoen kukin omasta juomastaan ja haastaen muita vastaamaan kysymyksiin ja väitteisiin.


Kirjassa käydään läpi oluen, viinin ja viskin historiaa, raaka-aineita, valmistusta, säilytystä, nauttimista, kulttuuria, yms ja kurkataanpa hieman tulevaisuuteenkin.
Teoksen loppuosassa annetaan suosituksia, jotka on poimittu kotimaan valikoimista. Tällaisten suosituslistojen tarpeellisuudesta voidaan aina olla montaa mieltä. Ainakaan itse en voi sanoa löytäväni Grants-viskistä mitään tyylikästä, eivätkä olutpuolella yli 8% IPAT takuulla maistu kaikille, vaikka niitä kuinka kirjoissa kehuttaisiin.

Olut, viini, viski yhdessä on kokonaisuutena ihan leppoisaa luettavaa, minkä parissa kyllä viihtyy ainakin kertalukemisen verran.

Herrat Viski, Viini ja Olut kirjan julkistamistilaisuudessa Helsingissä 19.10.2015


Vuosittain julkaistavan Malt Whisky Yearbookin tarina alkoi vuoden 2006 kirjasta ja siitä lähtien sarja on tarjonnut hyviä lukuelämyksiä. Äskettäin ilmestynyt Ingvar Ronden toimittama Malt Whisky Yearbook 2016 on siis sarjassaan jo yhdestoista teos.


Kirjasta löytyy edellisten vuosien tapaan muutamia mielenkiintoisia artikkeleita ja päivitykset tislaamoiden vuoden aikana julkaisemiin pullotteisiin. Pääpaino on tutusti Skotlannissa, mutta nyt myös muu maailma on Japanin johdolla kasvattanut osuuttaan sisällöstä. Miinuksena täytyy mainita se, että kirjasinkokoa on tänä vuonna pienennetty aiemmista vuosista ja osa tekstistä on nyt valitettavan pientä. Iän tuoma näön heikkeneminen tuntuu nyt konkreettisesti ja pienimmällä painettujen tekstien lukeminen ei ole enää ihan siellä mukavuusalueella. Vuosi vuodelta kirja on kuitenkin onnistunut säilyttämään kiinnostavuutensa ja tuoreutensa, mistä täytyy kyllä nostaa hattua tekijätiimille.

Malt Whisky Yearbook 2016 on viskinystävän käsikirja, jota ei kirjakaupassa kannata ohittaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti