torstai 26. helmikuuta 2015

Anneke Van Giersbergen & Arjen Lucassen: The Gentle Storm acoustic - Nosturi, Helsinki 23.2.2015


Helmikuinen maanantai ja suunnaksi Nosturi Helsingissä. Luvassa yksi alkuvuoden odotetuimmista keikoista, eli hollantilaisten Anneke Van Giersbergenin ja Arjen Lucassenin akustinen setti. Kaksikko kiertää parhaillaan Eurooppaa uuden The Gentle Storm -yhtyeensä tiimoilta. The Gentle Storm "The Diary" -debyyttialbumi julkaistaan ensi kuussa ja tupla-cd sisältää levyn kappaleet sekä sähköisinä, että akustisina versioina. Hieno idea!

Nosturissa kuultiin siis ex-Gathering- yms. laulajatar Anneken ja Ayreon-mies Arjenin ”The Gentle Storm”-akustinen duokeikka. Vaikeasta maanantai-illasta huolimatta väkeä paikalla oli huikean paljon. Ennakkoon lippuja oli myyty kuulemma yli 500, joka yllätti ainakin itseni aivan täysin. No, turhaan ei paikalle tultu, vaan saimme koettavaksemme aivan mielettömän hienon konsertin. Keikan jälkeen kommenteissa ei ylisanoja säästelty: Huikea, sairaan kova, taianomainen, loistavaa, kaunista, jne. Tämä kaikki on varsin helppo allekirjoittaa, sillä niin kovan luokan suorituksen Anneke ja Arjen vetivät!


Kaikkiaan liki parituntinen keikka jakaantui kahteen osaan, jonka Anneke kitaroineen aloitti yksin. Kuultiin käsittämättömän hieno setti, joka sisälsi niin omaa tuotantoa, kuin myös runsaasti covereita. Chris Isaak-, Bruce Springsteen-, Pink Floyd- tai vaikkapa U2-versioinnit toimivat soolokappaleiden ohella upeasti. Flunssaa valitellut Anneke ei antanut väsymykselle tilaa, vaan veti setin niin kovalla tunteella, että oksat pois.


Arjen Lucassenin kanssa meno jatkui käsinkosketeltavan lämminhenkisenä. Nyt oltiin siinä, mihin livemusiikilla parhaimmillaan päästään. Yleisö kuunteli esiintyjiä, mutta myös esiintyjät kuuntelivat yleisöä. Vuorovaikutus oli niin aitoa ja vilpitöntä, että vastaavaa en kyllä muista nähneeni. Pitkät välispiikit ja spontaani kommunikointi yleisön kanssa loivat keikalle aivan ainutlaatuista tunnelmaa. Kuultiin kolme uutta The Gentle Storm -kappaletta: Endless Sea, The Moment ja New Horizons. Lucassenin Ayreon-tuotanto sai myös vahvasti sijaa ja hyvin valitut coverit täydensivät pakettia.
Encoreissa tarjottiin sitten kuorrutetta jo ennestään maukkaan kakun päälle. The Gatheringin Strange Machines, The Beatlesin A Day In The Life, sekä Ayreonin The Castle Hill ja My House on Mars olivat tämän kaksikon käsittelyssä aivan maagisia. Huh huh.


Nämä illan kaksi esiintyjää kera kahden kitaran täyttivät Nosturin salin niin lämminhenkisellä ja intiimillä tunnelmalla, ettei paremmasta väliä. Nyt mennään vasta helmikuuta, mutta tässä oli yksi vuoden 2015 keikoista! Kiitos Anneke & Arjen!

Illan setti (suluissa kappaleiden alkup. esittäjät):

Anneke Van Giersbergen:

Beautiful One (Anneke-Agua de Annique)
4 Years (Lorrainville)
Wicked Game (Chris Isaak)
Circles (Anneke van Giersbergen)
I'm on Fire (Bruce Springsteen)
Locked Away (The Gathering)
Wish You Were Here (Pink Floyd)
Drowning Man (U2)

Anneke Van Giersbergen & Arjen Lucassen:

Endless Sea (The Gentle Storm)
Day Six: Childhood (Ayreon)
Isis and Osiris (Ayreon)
The Moment (The Gentle Storm)
Comatose (Ayreon)
Valley of the Queens (Ayreon)
Mad World (Tears for Fears)
Waking Dreams (Ayreon)
New Horizons (The Gentle Storm)
The Garden of Emotions (Ayreon)
Day Seven: Hope (Ayreon), incl. excerpt from Mrs. Robinson
-----------------
Strange Machines (The Gathering)
A Day in the Life (The Beatles)
The Castle Hall (Ayreon)
-----------------
My House on Mars (Ayreon)Nosturin illan avasi laulajatar Manna, säestäjänään kitaristi Mikko Joensuu. Vajaan puolen tunnin setti osoitti Mannan olevan vallan erinomainen laulaja, mutta kappaleita entuudestaan tuntematta kevyet soultulkinnat soljuivat toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Laadukasta laulua ja soittoa, mutta kappaleet eivät olleet minua varten...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti