tiistai 10. syyskuuta 2013

Glenfiddich 50 yo - Panimoravintola Beer Hunter's, Pori 7.9.2013


Porissa sijaitseva Panimoravintola Beer Hunter’s oli näyttämönä varsin harvinaislaatuiselle viski-illalle.

Ravintoloitsija Mika Heikkinen oli hankkinut pullon 50-vuotiasta Glenfiddich Single Malt-viskiä, jonka ympärille illan tasting rakentui.

Aiemminkin tässä Porilaisravintolassa on nähty harvinaisia viskejä, muun muassa Gordon & MacPhailin pullottama peräti 70-vuotias Mortlach ja nyt tarjolla oli jälleen jotain hyvin erityistä. 50-vuotiaat mallasviskien tislaamopullotteet ovat harvinaista herkkua, olipa kyseessä mikä tislaamo hyvänsä. Glenfiddichiltä tällainen pullote löytyi ja siihen Heikkinen tarttui. Hatunnoston arvoinen teko, sillä viskin hinta, 250€/cl on sitä luokkaa, ettei tämän tuotteen saaminen kaupaksi ole itsestäänselvyys.Beer Hunter’siin oli kuitenkin jo tähän ”ensi-iltaan” saatu paikalle runsas joukko uteliaita viskin ystäviä ja tunnelma oli odottava ja jopa tietyllä tavalla jännittynyt.  Vaikka tämä 50-vuotias arvoviski oli se illan päätähti, tarjosi sen ympärille rakennettu kattaus muutenkin mahtavan otoksen Glenfiddichin tuotannosta.

Viskien esittelyistä vastasivat hyvällä otteella Glenfiddichin Global Brand Ambassador Ian Millar, sekä Nordic Ambassador David Francis.

Ian Millar

Ilta alkoi ruokailulla ja tässä kohtaa oli aika myös ensimmäisen viskin. Maukkaan ja monipuolisen aterian ”ruokajuomana” toimi tislaamon perustuote, eli Glenfiddich 12 yo. Varsinkin graavilohen kanssa viski sopi omaan suuhuni varsin mainiosti.

Kiireettömän aterian jälkeen oli aika siirtyä illan hurjan viskikattauksen pariin.


Glenfiddich 15 yo Solera toimi tässä avauksena ja ihan hyvänä sellaisena. Jatkoa seurasi 18-vuotiaan muodossa, joka ei omaan makuhermooni ihan täysin istunut.

Edeliseen vuosi lisää ikää ja oli 19-vuotiaan Age of Discovery-pullotteen vuoro. Tämä Amerikkalaisissa tammitynnyreissä kypsynyt viski on viimeistelty puolen vuoden ajan ex-Madeiratynnyreissä. Maukasta ja makeaa, mutta hallitseeko makeus jopa liikaa?

Tämän jälkeen vuoron sai ”pohjoismainen” uutuus Cask of Dreams Nordic Oak Edition, joka oli hyvä, mutta melko haastavaksi osoittautunut tapaus. Puun vaikutus on tässä luoteikkaassa viskissä hyvin läsnä. Tämä tislaamon erikoisuus on tulossa piakkoin myyntiin myös Alkoon .

Glenfiddich 125th Anniversary on esimerkki voimakkaammasta ja turpeisesta tuotannosta. Maukas ja helposti juotava viski upposi tässä paikassa kuin veitsi voihin ollen todella positiivinen ylläri.

Tastingin tämän osuuden päätti "Cask Sample"21-vuotias erikoisuus, jota on kypsytetty viimeiset 9 vuotta ex-rommitynnyreissä. Hyvä ja vahvan maukas esitys.Pienen tauon jälkeen olikin sitten aika siirtyä illan suuren hetken pariin. 50-vuotias aarre nostettiin laatikostaan ja salamavalot räiskyivät. Viskivanhus ei pettänyt odotuksia, vaan oli juuri niin herkullinen ja virkeä kuin odottaa saattoikin. ”Väsymisestä” tai liiasta tammisuudesta ei ollut tietoakaan. Toki hinta-laatusuhteesta voidaan olla montaa mieltä, mutta näinhän se näiden luxus-tuotteiden kohdalla aina menee. Kokonaisuutena kuitenkin huikea elämys, jollaista pääsee harvoin kokemaan.

Mika Heikkinen ja ensituoksut juuri avatusta pullosta

Glenfiddich 50 yo. 46,1%. Distilled 1955 & 1957.Tämä pullotus on sekoitus kahdesta tynnyristä (1955 European Oak Butt ja 1957 American Oak Hogshead) ja lopuksi viskit on ”naitettu” yhteen puolen vuoden ajan. Ensimmäinen erä tätä viskiä tuli markkinoille vuonna 2009 ja vuosittain pulloja lasketaan myyntiin 50 kpl kymmenen vuoden ajan.  Itse pullo on käsityönä puhallettua lasia ja koristelussa on käytetty hopeaa.


Tuoksu on vaniljainen ja trooppisen hedelmäinen. Litsiä, ananasta kiiviä, mangoa… Tammi tuntuu yllättävänkin kevyenä. Taustalla kirpeähköä marjaisuutta (valkoherukka).

Maku on pehmeä ja seesteisen kaunis. Tyylikäs tammi tuo maukkaan vivahteen. Runsas eksoottisten hedelmien kirjo, sekä paljon vaniljaa. Appelsiinimarmeladia. Suuntuntuma on täyteläinen ja öljyinen, viski suorastaan sulaa suuhun.

Jälkimaku jatkuu pehmeänä ja on erittäin miellyttävä. Alkoholia ei tunne juuri lainkaan ja vain maut ovat läsnä. Vivahteikasta hedelmää, sekä runsasta vaniljaisuutta. Tammi säilyy taustalla kauniina ja vaimeana. Suuntuntuma on edelleen öljyinen ja maku jatkuu pitkään loppuun saakka tasapainoisena ja tyylikkäänä. Mintun ja suklaan vivahteita nousee esiin. Hento turpeinen vivahde pyörii jossain taustalla, mutta ei jaksa nousta kunnolla pintaan asti.


Miellyttävä ja kaunis nautiskeluviski. Glenfiddich 50 yo on upeasti ilman virheitä pitkään kypsynyt yksilö. Aivan loistavaa, mutta se hinta…Pitkän nautiskeluhetken jälkeen oli vielä ”yömyssyn aika”. 28-vuotias, viimeiset 11 vuotta sherrytynnyrissä kypsynyt Glenfiddich ("Cask Sample") tarjosi illalle vahvan lopetuksen. Todella tuhti ja maukas viski. jonka intensiivinen maku kietoi otteeseensa vahvasti.

Huikea ilta Glenfiddichin parissa alkoi olla lopuillaan ja vaikka tämän tastingsetin hintalappu oli osallistujille kohtalaisen kova, se myös tarjosi paljon. Kokonaisuutena mahtava ilta, josta jäi kaikilta osin varsin positiivinen kuva. Illan onnistumisen eteen oli selvästi nähty vaivaa ja hyvin järjestetystä tapahtumasta oli näin ollen helppo nauttia. Jälleen yksi suuri viskielämys liitettäväksi omien muistojen joukkoon.

Tässä vielä linkki 2012 julkaistuun videoon, missä Ian Millar kertoo myös tästä 50-vuotiaasta pullotteesta: http://www.youtube.com/watch?v=9RIjP992Ct0Elämyksellisen 50-vuotiaan ohella tässä tilaisuudessa maistettujen ja blogissa aiemmin arvioimattomien viskien tarkemmat makukuvaukset julkaisen erillisinä juttuinaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti