sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Glenfiddich: Deconstructing 15 yo Solera


UISGE 2013-tapahtumassa oli tarjolla myös kattava valikoima tastingtilaisuuksia, joista omaksi käyntikohteekseni valitsin Glenfiddichin. Brand Ambassador David Franchisin vetämästä maistelusta muodostuikin varsin mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä.

Glenfiddich 15 yo Solera Reserve ei pelkkänä pullottena herätä suuriakaan tunteita, mutta kun erilaisista kypsytystynnyreistä otettujen näytteiden avulla tämä viski "pilkotaan paloiksi" alkaa mielenkiinto heräämään.
Glenfiddich 15 yo Soleraan on käytetty kolmea eri kypsytystynnyrityyppiä: "American refill Bourbon", "European Oak Sherry", sekä "American virgin oak finish". 15-vuoden kypsytysajan jälkeen viskit on "naitettu" yhteen valtavan kokoisessa puisessa solerasammiossa.

Tässä maistelutilaisuudessa oli mahdollista maistaa nämä kolme eri tavoin kypsytettyä viskiä ensin jokainen erikseen, sitten tynnyrivahvuisena "solerasekoituksena", sekä lopullinen 40%-vahvuuteen laimennettu pullotettu versio.


Glenfiddich 15yo American Oak Cask – Natural strength and colour

Tuoksussa vaniljaa, toffeeta, voita, tammea, sekä suolaisuutta.

Maku on kuiva, mausteinen ja runsaan tamminen. Taustalla kevyt turpeisus. Suutuntuma on öljyinen. Raikas hedelmäisyys, aprikoosi. Tammi voimistuu loppua kohden ja hallitsee liikaa.

 Glenfiddich 15yo New American Oak Finish Cask - Natural strength and colour

Kypsytys ensin "refill"-tynnyreissä, jonka jälkeen viimeistelykypsytys uusissa tammitynnyreissä.

Tuoksu on makean tamminen. Vaniljaa, aprikoosia. Suklaata, toffeeta.

Maku on täyteläinen, kypsän aprikoosinen ja vaniljainen. Tammi tuntuu kauniina ja puhtaana. Makeaa hedelmää. Hyvä.

Glenfiddich 15yo European Oak Cask (Sherry) - Natural strength and colour

Tuoksua hallitsee runsas upea sherryisyys. Rusinaa, taatelia, karamellisoitua appelsiinia. Kevyesti tammea, mallasta ja kahvia.

Maku on täyteläinen ja todella herkullinen. Sherryisyys on runsasta ja täyteläistä. Rusinaa, luumua. Lopussa mukaan tulee sopivasti tammea, sherryisyyden säilyessä kuitenkin mukavan makeana. Runsas öljyisyys. Wow, todella hyvää! Tätä voisi ostaa heti pullollisen.

Glenfiddich 15yo Solera Vatted -  Natural strength and colour

Tuoksussa kevyttä sherryisyyttä, vaniljaa, sekä kypsää raikasta hedelmäisyyttä. Sitrusta, toffeeta, aavistus kahvia.

Maku on makea ja raikas. "Keltaista" hedelmää, sitrusten kirpeyttä. Vahva ja hieman pistävä. Taustalla makea sherryinen vivahde, sekä hennosti tammea. Öljyinen suutuntuma.

Tässä voi kyllä aistia selvästi kaikkien kolmen tynnyrityypin vaikutuksen. Eri tyylit täydentävät toisiaan ja "palapelin" palat alkavat loksahtaa paikalleen. Mielenkiintoista.

Glenfiddich 15 yo Solera Reserve, 40%

Tuoksussa makeaa sherryisyyttä, vaniljaa, hento turpeinen vivahde. Raikasta hedelmää, makeaa kukkaisuutta. Pehmeä ja pyöreä.

Maku on makea, runsaan hedelmäinen ja maltillisen maltainen. hyvin hento turpeinen aavistus. Sherryisyys tuo täyteläisyyttä taustalle. Todella pehmeä ja helposti juotava. Erittäin hyvä makujen tasapaino.

David Francis

Näiden viiden maistetun näytteen jälkeen oli oikeastaan hyvin helppo ymmärtää, miksi lopullinen tuote on juurikin tuollainen kuin Glenfiddich 15 yo Solera on. Tasapainoinen, pehmeä, ihan maukas ja helposti juotava mallasviski. Tynnyrivahvojen "samplejen" terävyys ja särmät ovat hioutuneet tasaiseksi kokonaisuudeksi ja näistä viskeistä on saatu luotua mahdollisimman laajaa asiakaskuntaa miellyttävä tuote. Tällä reseptiikalla kauppa ainakin käy, sillä Glenfiddich 15 yo kuuluu maailman myydyimpien mallasviskien joukkoon.
Omaan ostoskoriin valitsisin kuitenkin jotain persoonallisempaa, joten jään odottamaan josko joskus kaupan hyllylle ilmestyisi nyt maistetun kaltaista 100% Sherrykypsytettyä Glenfiddichiä.

Hieno tasting, joka kruunasi upeasti UISGEN torstai-illan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti