keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Tuska Open Air Metal Festival - Suvilahti, Helsinki. Osa 1: perjantai 1.7.2016

Avantasia

TUSKA Open Air Metal Festival 2016 Helsingin Suvilahdessa oli hieno tapahtuma. Loistavia bändejä, mukavia ihmisiä, paljon tuttuja, aurinkoa ja nyt myös viskiä. Olin paikalla perjantain ja lauantain, mutta sunnuntaina työt jo kutsuivat, joten päätöspäivä täytyi jättää väliin.

Kirjoitettavaa on sen verran paljon niin musiikista kuin alueen palveluistakin (se viski!), joten jaan tarinan muutamaan osaan. Kaikkein raskaimmat ja mustimmat metallit jätin suosiolla väliin, mutta hieman kevyemmän ja melodisen heavyn ystävällekin tarjonta oli mukavan laaja. Aloitetaan perjantaina katsotuista bändeistä.

Perjantai 1.7.2016: Delain, Cain’s Offering, Lordi, Testament, Avantasia


Heti iltapäivästä telttalavalla nähtiin itselleni yksi odotetuimmista esityksistä. Hollantilainen Delain kulkee melodisen ja sinfonisen metallin viitoittamaa tietä ja on nousemassa vahvasti haastamaan Within Temptationia, joka ainakin vielä on tällä saralla suosiossa puukenkämaan ykkönen. Yhtye esiintyi Suomessa nyt ensimmäistä kertaa.


Delain tarjoili upean keikan, jossa kaikki palaset osuivat hyvin kohdalleen. Telttalavalla oli mukavan hämärää, joten näyttävät valot pääsivät hyvin esiin. Laulaja Charlotte Wessels otti yleisönä iloisella esiintymisellään ja tätä keikkaa olisi voinut seurata vaikka kuinka pitkään. Esiintymisaika oli kuitenkin rajallinen, joten bändin reippaat rallit jättivät sopivan näläntunteen – tätä täytyy päästä näkemään joskus uudestaan. Yhtye julkaisee uuden albumin elokuussa ja on se perkele, ellei sen jälkeisellä kiertueella joku buukkaa bändiä omalle klubikeikalle maahamme.

Stratovarius, Sonata Arctica ja Silent Voices -miehistöstä koostuva Cain’s Offering oli seuraava katsomiskohteemme. Myös tällä yhtyeellä keikka oli kotimaan ensimmäinen. Muistaakseni aiemmin tämä ryhmä oli soittanut vain Japanissa. Yhtye on julkaissut kaksi levyä ja biisejä kuultiin näiltä molemmilta - viihdyttävää powermetallia. Kosketinsoittaja Jens Johansson tuntuu olevan tällä hetkellä työllistetty mies, sillä viimeisten parin viikon sisään mies on keikkaillut tämänpäiväisen lisäksi Ritchie Blackmore’s Rainbown ja Stratovariuksen kanssa. Viimeksihän Johansson ja laulaja Timo Kotipelto nähtiin lavalla vain pari päivää aiemmin Stratojen kanssa Hämeenlinnan Iron Maiden -tapahtumassa.

I Am Legion
Stormcrow
The Best of Times
More Than Friends
My Heart Beats for No One
A Night to Forget
Stolen Waters
Constellation of Tears
Oceans of Regret
Antemortem
I Will Build You a Rome

Heti perään oli päälavan auringonpaisteessa vuorossa monsteriryhmä Lordi. Näissä hirviöissä on aina ollut jotain sympaattista ja sarjakuvamaista, bändin ollessa livenä varsin viihdyttävää seurattavaa. Takuuvarma hittikimara upposi yleisöön kuin veitsi auringon pehmittämään voihin ja hymy nousi suupieliin varmasti monelle. Kirkas aurinko ei ollut paras olosuhde näyttävää pyroshowta ajatellen, joten pimeässä esitys olisi varmasti saanut vielä uusia ulottuvuuksia.

Bringing Back the Balls to Rock
Get Heavy
The Kids Who Wanna Play with the Dead
Biomechanic Man
Pet the Destroyer
Rock the Hell Outta You
Blood Red Sandman
It Snows in Hell
Who's Your Daddy?
They Only Come Out at Night
Devil Is a Loser
Would You Love a Monsterman?
Hard Rock HallelujahThrashjyrä Testament ei ole oikein koskaan täysin auennut itselleni ja tässä tyylilajissa liputan enemmin vaikkapa lauantain esiintyjälistassa olleen Anthraxin nimeen. Testament veti kuitenkin vankan keikan, jonka jaksoi hyvin seurata, mutta eipä tämä edelleenkään suuria tunteita herättänyt.

Over the Wall
Rise Up
The Preacher
Practice What You Preach
The New Order
Dark Roots of Earth
Into the Pit
D.N.R. (Do Not Resuscitate)
Native Blood
3 Days in Darkness
Disciples of the Watch
The Formation of Damnation

Metalliooppera Avantasia päätti illan parituntisella showllaan. Lavasteet olivat näyttävät ja yhtyeen johtohahmo Tobias Sammet marssitti lavalle vakuuttavan joukon vieraita. Eric Martin (Mr. Big ), Michael Kiske (ex-Helloween), Bob Catley (Magnum), Jorn Lande ja Ronnie Atkins (Pretty Maids) kävivät kukin vuorollaan laulamassa osuuksiaan ja olihan tässä lavan täydeltä suurta laulujuhlaa. Taustalaulusta vastannut kaksikko Amanda Somerville ja Herbie Langhans täydensivät kattauksen.


Illan setti sisälsi paljon materiaalia alkuvuodesta julkaistulta Ghostlights-albumilta, mutta toki sekaan oli ripoteltu tasaisesti myös vanhempaa tuotantoa. Vuoden 2001 debyytiltä Metal Opera kuultiin mukavat neljä kappaletta. Mahtipontista, tyylikästä ja näyttävää – sitä oli Avantasian show.  Tobias Sammet joukkoineen tarjoili Tuskan yleisölle maailman parasta powermetallia!

Mystery of a Blood Red Rose
Invoke the Machine
Ghostlights
Avantasia
The Great Mystery
The Scarecrow
Promised Land
Dying for an Angel
Twisted Mind
Farewell
The Story Ain't Over
Reach Out for the Light
Draconian Love
Let the Storm Descend Upon You
---------
Sign of the Cross / The Seven Angels

Huikea avauspäivä oli takana, mutta lauantain uudet esitykset vielä edessä. Niistä lisää piakkoin…


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti