perjantai 25. syyskuuta 2015

Caol Ila 12 yo


Caol Ila 12 yo julkaistiin vuonna 2002 ja tuolloin melko tuoreeltaan sitä tuli pullollinen hankittua. Aiemminhan Caol Ilan tislaamopullotteet olivat vähissä ja uuden sarjan julkaisu (12yo, 18yo, CS) oli varsin odotettu. Tuolloin 12 yo maistui oikein mainiolle, makean tervaiselle ja savuiselle, joten pullo tyhjeni nopsaan.

Nyt en edes muista koska olisin tätä viimeksi maistanut, joten otetaanpa viski käsittelyyn tuoreen pullon myötä. Nyt mennään käytännössä ihan livefiiliksellä, sillä viskiä on lasissa parasta aikaa ja kirjaan mietteet suoraan tähän.

Caol Ila 12 yo, 43%

Tuoksu on raa’ahkon hedelmäinen (aprikoosi) ja tuntuvasti turvesavuinen. Tervaista makeutta yrittää nousta taustalta esiin. Selkeää merellisyyttä (vaikka tislaamo kypsyttääkin viskinsä suurelta osin mantereella). Suolaisuus, märkä rantakallio, kevyt sitrus. Kevyt kuivahko tammi.

Maku on melko keveä ja suuntuntuma ohuehko. Rungon keveydestä huolimatta makua riittää kuitenkin hyvin. Tervainen turvesavu on herkullista ja hallitsevaa. Poltettua tammea, raikasta hedelmää, (vihreä omena, aprikoosi, sitrus). Kirpeys lisääntyy loppua kohden. Tammi tuo kuivuutta. Suolaisuus tuntuu vahvana.

Jälkimaku on hapahko ja jää jotenkin raa’an oloiseksi. Kirpakka sitrus, turvesavu ja tammi tuntuvat melko teräväpiirteisinä. Nyt kaivattaisiin lisää täyteläisyyttä.

Ihan ok ja odotusten kaltainen tislaamon perustuote, joka kyllä kilpailee tasapäin muiden vastaavien Islay-tislaamoiden perussarjalaisten (Laphroaig 10, Bowmore 12, Ardbeg TEN) kanssa. Vaikka mitään suurta elämystä ei tarjolla olekaan, niin tällaisille viskeille on kuitenkin aina oma paikkansa viskihyllyssä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti