perjantai 26. syyskuuta 2014

Viskiä Valamosta

Taannoin useissa medioissa uutisoitiin, että Valamon Luostari on aloittamassa viskin valmistuksen. Uutinen oli vähintäänkin mielenkiintoinen ja niinpä tästä projektista piti ottaa lisää selville, tietysti muutamien maistiaisten kera.


Jo kauan ennen luostarin mukaantuloa ajatus viskinvalmistuksesta heräsi Hermannin viinitilalla liiketoiminnan kehitysprojektin myötä, missä olemassa olleella tislauspannulla lähdettiin tekemään koetislauksia jo vuonna 2011. Valamon Luostarin Tislaamon tynnyrivastaava Arttu Taponen kertoo, että ”ajatus syntyi, kun huomattiin velipojan kanssa nurkassa kimaltava tislauspannu. "Hermannit" olivat tehneet sillä aikaisemmin hedelmä- ja marjaviinoja”.

Koetislauksia on jatkettu aina näihin päiviin asti ja kokeiluiden tuloksena kypsymässä on tällä hetkellä 3500 litraa tislettä. Taponen kertoo, että ”vuosien 2011-2012 aikana testauksia tehtiin rajusti mm. leikkausten ja mäskäysten osalta. Osa näistä kokeista toimi, osa ei sitten ollenkaan. 2013 löydettiin sitten se lopullinen tyyli, jollaista tämänhetkinenkin tisle on — ja tulee olemaan”.
Kun pohjatyö viinitilalla oli saatu hiottua kuntoon, käynnistettiin yhteistyö Valamon Luostarin kanssa, jonne myös itse tislaamo rakennetaan. Tulollaan on myös uusi 1000 litran tislauspannu, joka on tarkoitus saada paikalleen vielä tämän vuoden aikana ja tuotanto täysillä käyntiin ensi vuoden aikana.


Viskin kypsytyksen tarvitaan luonnollisesti myös tammitynnyreitä. Taposen mukaan tynnyripolitiikka on jo selkeä; ”Bourbon ja ex-kirkkoviini-tynnyrit. Näiden lisäksi toki kokeiluja yms. tehdään, mutta nuo kaksi tulevat olemaan selkeästi päälinjat”. Mallasvaihtoehtoja tulee kuuleman mukaan olemaan kaksi, perinteinen savuton, sekä 35ppm turvesavuinen versio.

Työn alla on myös tynnyreiden varausmahdollisuus. Vaihtoehtoina ovat ex-Bourbon- tai kirkkoviinitynnyrit. Omaan korvaani varsinkin tuollainen kirkkoviinitynnyri kuulostaa kyllä sangen mielenkiintoiselle. Tässä on jotain, mitä ei ole aiemmin viskin kypsytyksessä nähty.

Mutta se mielenkiintoisin ja varmasti tärkein juttu koko projektissa on luonnollisesti itse viski, tuo maaginen elämän vesi, jota siis pian luostarin uumenissakin kypsytellään.


Minulla oli tilaisuus tutustua tuotantoon muutaman näytteen kautta. Maistelussa oli neljä erilaista näytettä, turpeisesta New Makesta juuri kolmen vuoden iän ylittäneeseen viskiin. Tässä havaintoni maistetuista:


Näyte #1: New Make 35ppm (20.6.2014)

Tuoksua hallitsevat viinirypäle, märkä turvesavu ja ylikypsä ananas. Kevyttä maltaisuutta, kuivaa viljaa.

Maku on makea ja kypsän trooppisen hedelmäinen. Puhdasta viljaa, vihreää omenaa, luumua ja vaniljaa. Pehmeä, mutta tuntuva turvesavuisuus. Kevyt öljyisyys.

Mielenkiintoinen tisle, joka pistää odottamaan kypsytyksen vaikutuksia.Näyte #2: ex-Bourbon 30l. (13.7.2011 / 20.7.2014)

Tuoksua hallitsee raikas päärynä. Kevyt maltaisuus, makea vanilja. Liimaa, banaania, valkosuklaata.

Maku on makeahko. Raikas piparminttu, runsas valkosuklaa. Vahva vanilja, päärynäjäätelö, toffee.

Jälkimaussa vaniljaisuus jatkuu runsaana. Raikas hedelmäisyys, kevyt liimamainen vivahde.

Raikas ja runsaan hedelmäinen nuorukainen. Ei vielä missään nimessä valmis, sen verran raa’ahko makumaailma vielä on. Kyllä tässä kuitenkin potentiaalia on kehittyä ihan kelpo juomaksi.


Näyte #3: Sherrytynnyri (31.10.2011 / 20.7.2014)

Tuoksu on pehmeä ja melko kevytpiirteinen. Sherryisyys on kuivahkoa ja ihan nättiä. Maitosuklaata, kuivattuja sekahedelmiä. Kevyt liimamainen vivahde (tuttu useista Japsiviskeistä).

Maku on makeahko ja bourbonversion jälkeen ihan maukas. Kevyehkö sherry, kuiva maltaisuus. Kypsää omenaa, suklaata, kahvia.

Jälkimaku kuivuu hapahkon hedelmäiseksi. Tammi nousee selkeästi esiin. Kuivaa sherryä, aavistus tuoretta maalia.

Ihan kiva sherrytynnyri, joskaan ei vielä täysin valmiin oloinen (Ei toki vielä tarvitse ollakaan). Lisäkypsytys varmasti syventää makuja ja parantaa tasapainoa, näin ainakin voisi toivoa.


Näyte #4: Sherrytynnyri 30l. (20.6.2011 / 20.7.2014)

Tuoksu on pehmeä ja tasapainoinen. Kuivahko sherry tuntuu miellyttävänä. Maltaisuutta, paahtunutta puuta. Lakritsinen vivahde taustalla. Päärynän raikkautta.

Maku on runsas, jota täyteläinen sherryisyys hallitsee. Tässä on sellainen vanhan ajan Macallan-fiilis! Kuivattuja sekahedelmiä, tummaa suklaata, maitokahvia.

Jälkimaussa sherryisyys säilyy vahvana ja se kuivahtaa kauniisti. Hedelmäisyys kääntyy enemmän happamaan suuntaan. Kevyt tammen vivahde. Makua riittää mukavan pitkään.

Nyt ollaan jo hyvän äärellä. Pieni tynnyri ja kolmen vuoden kypsytys ovat tehneet hyvää jälkeä. Tämä maukkaan sherryinen yksilö osoittaa tislaamon oleva oikealla tiellä ja hyvissä käsissä.

Mielenkiinnolla jään odottamaan jatkoa…


Kuvista kiitokset tislaamolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti