sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Highland Parkia Birgerissä 22.3.2017


Hämeenlinnassa, Olutravintola Birgerissä maisteltiin Highland Parkin viskejä. Kattaukseen oli koottu mukava setti keskenään erityylisiä pullotteita ja viiden viskin kattaus tarjosi itselleni kolme ennen maistamatonta pullotusta.

Illan kattauksessa Highland Parkin tislaamoa edustamassa oli seuraava viisikko:

Highland Park 12 yo
Highland Park Ambassador’s Choice
Highland Park ICE
Highland Park FIRE
Highland Park "Suomi 100" Single Cask

Maahantuojan edustajana paikalla oli jälleen kerran Jarkko Nikkanen ja varmaotteinen esitys tarjosi vankkaa taustatietoa ja Orkeyn saareen liittyvää tarustoa.

Tässä mietteitä illan annista.

Highland Park 12 yo, 40%. Vanha tuttu, eikä edelliseen arviooni lisättävää löytynyt.Highland Park Ambassador’s Choice, 10 yo, 46%. American oak bourbon barrels and oloroso sherry casks


Tuoksussa pehmeää tammea ja kuivattuja sekahedelmiä. Joulukakkua. Maltaisuus on runsasta. Salmiakkitoffeeta, kevyttä turpeisuutta, vahvaa kahvia, vaniljaa ja suolaisuutta.

Maku on maukas ja vivahteikas. Suolaisuus nousee runsaana pintaan. Tuoretta tammea, sokerilientä, hunajaa. Maltaisuus on pehmeää ja se sitoo maut hyvin yhteen.

Jälkimaussa esiin nousee lääkemäisiä vivahteita ja tammea. Lakritsi ja suolaisuus ovat myös läsnä. Taustalla pyörii hentoa turpeisuutta. Hento savuisuus jää kitalakeen pitkäksi aikaa.

Vivahteikas ja tyylikäs, melko edullisen hintaluokan Highland Park. Ikäluokassaan erittäin hyvä viski.


Highland Park ICE tuli maistettua vuosi sitten keväisessä Tukholmassa ja tuolloin viski jätti itsestään varsin positiivisen kuvan. Nyt tehty uusintamaistelu vahvisti silloista näkemystäni ja Ice oli tässäkin tastingissa yksi kattauksen parhaista.Highland Park FIRE Edition, 15 yo, 45,2%. Matured in 100% refill Port wine seasoned casks.


Pehmeä tuoksu on ylikypsän ja makean hedelmäinen. Tasapainoinen maltaisuus. Suklaata, toffeeta ja tuoretta lakritsia. Raikasta marjaisuutta ja karamellimaisia vivahteita.

Maku on pehmeä, makeahkon hedelmäinen ja kivasti turvesavuinen. Hapahko marjaisuus taittaa makeutta. Runsas mausteisuus. Yleisilme on ilmava ja kevyehkö.

Jälkimaussa hedelmäisyys säilyttää makeutensa, mutta tammi tuo kuivuutta sopivasti. Hapan marjaisuus (vadelma) tuntuu vahvana. Kevyt turpeisuus.

Maukas ja nätti Highland Park. Kiehtova makeus toimii tässä viskissä hyvin, mutta jotain vivahteikkuutta ja hieman tuhdimpaa Portin otetta jäin kaipaamaan.


Highland Park "Suomi 100", 59,2%. Dist. 2004, bott. 2016. 12 yo, cask no 1536. First fill European Sherry Puncheon. 636 bottles.


Tuoksua hallitsevat runsas maltaisuus, kuivattu luumu, kahvi, nahka ja poltettu tammi. Terävä sitruksen puraisu rikkoo tasapainoa. Yleisilme on hyökkäävän voimakas, mutta pieni vesilisä auttaa avaamaan aromeja.

Maku on runsas, voimakas ja kypsän hedelmäinen. Maltaisuus on vahvana läsnä. Sitruksinen terävyys pyrkii koko ajan esiin.

Jälkimaussa kuiva tammi nousee esiin. Vahvaa kahvia, hapanta hedelmäisyyttä, tuhkaa ja kuivaa mausteisuutta.

Aavistuksen liian kuiva ja terävän sitruksisia piirteitä omaava Highland Park. Hyvää, mutta parempaakin on tältä tislaamolta kohdalle osunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti