tiistai 18. lokakuuta 2016

2 x Springbank Single Cask

Skotlannin Campbeltownissa sijaitseva Springbankin tislaamo on julkaissut muutaman vuoden sisään suuren määrän erilaisia single cask -pullotteita ja esim. naapurimaahamme Ruotsiin on pullotettu jo useita versioita. Nyt oli myös Suomen vuoro ja verrokkina tälle Suomen Mallaswhiskyseuralle tehdylle uutuudelle sain maisteluun samaa ikäluokkaa edustavan Saksaan tehdyn pullotteen.


Springbank 18y Single Cask 1st fill sherry 49,7%. Bottled June 2016. Malt Whisky Association of Finland - 18th Anniversary Bottling. 210 bottles.

Tuotekuva: Alko.fi

Tuoksu on pehmeän sherryinen ja makean hedelmäinen. Tuoretta luumua ja raa’ahkon aprikoosin happamuutta. Kevyt maltaisuus ja hento turvesavun häivähdys.

Maku on pehmeä ja melko täyteläinen. Makeus ja suolaisuus kilpailevat tilasta. Kypsää aprikoosia, tammea ja jotain hapanta. Tasapaino?

Jälkimaku kuivuu ja viski saa hieman kitkeriä sävyjä. Maku kantaa ihan kohtuullisen pitkään, mutta jää jotenkin ohueksi. Tammi nousee lopussa selkeästi esiin.

Ihan kivoja piirteitä sisältävä hedelmäinen viski, mutta makujen tasapaino ja jälkimaku jättivät toivomisen varaa.


Springbank 18y Single Cask fresh oloroso sherry 56,1% Bottled March 2015. Cask no. 313-5. Special bottling for Hanseatische Weinhandelsgesellschaft Bremen.

Tuoksu on runsas ja kuivan sherryinen. Tammi tuntuu tyylikkäänä ja ”iäkkäänä”. Nahkaa, suklaata ja kahvia. Nuotiolla paistetun makkaran lihaisuutta ja savua. Hyvä!

Maku on todella täyteläinen ja runsaan sherryinen. Sopiva suolaisuus taittaa makeutta. Kuivattuja sekahedelmiä ja kahvia. Tammi on runsaana läsnä. Vahvasta sherryisyydestä huolimatta yleisilme on melko kuiva.

Jälkimaku on todella voimakas ja pitkään jatkuva. Kuiva sherry ja tammi hallitsevat. Salmiakkista suolaisuutta ja yskänlääkemäistä yrttisyyttä.

Iso viski! Voimakas, täyteläinen ja tuhti kokonaisuus. Hyvä Springbank.


Yllä olevan kaksikon rinnalle otin vielä vertailuun tislaamon perussarjan 18-vuotiaan, mikä pärjäsikin tässä seurassa varsin hyvin. Maukas ja vivahteikas, hyvin koottu kokonaisuus. Alkoholiprosenttikin tuntui juuri sopivalle. Jos siis etsit Springbankia juotavaksi, niin tämä ”perusversio” ei ole ollenkaan hullumpi vaihtoehto. Yhden tynnyrin pullotteet ovat sitten ehkä enemmän keräilijöiden mieleen erittäin rajatun saatavuutensa ja pienen pullomäärän vuoksi, mutta ostohetkellä kukkaroa on raotettava selvästi enemmän. Kahdesta single caskista Saksan versio miellytti tässä maistossa enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti