keskiviikko 24. elokuuta 2016

Nightwish, Arch Enemy, Sonata Arctica, Delain, Silentium - Himos Park 20.8.2016


Kuluneen kesän aikana olen nähnyt jo monta loistavaa ulkoilmakonserttia, mutta yksi oli vielä jäljellä. Himoksen varsin toimivaksi osoittautuneella konserttialueella esiintyneet Nightwish, Arch Enemy, Sonata Arctica, Delain ja Silentium tarjosivatkin 9000-päiselle yleisölle huikean ja yllätyksellisen illan.

Raju ukkoskuuro vaihtui auringoksi juuri sopivasti ennen ensimmäistä bändiä. Yleisöäkin oli paikalla jo mukavasti ja Silentiumilla oli hyvä paikka avata karkelot.The Fall
Frostnight
Leave the Fallen Behind
My Broken Angel
Hangman's Lullaby
Bitter Lessons
Forever Sleep
Empress of the Dark

Itse en bändiä tuntematta tämän ryhmän musiikkiin sisään päässyt ja pian ajatukset ja odotukset siirtyivät jo seuraavaan…


Hollantilainen Delain loisti heinäkuun alussa Tuskassa ja tuolle huippukeikalle saatiin nyt ilahduttavasti pikainen ”jatko-osa”.


Bändi esiintyi Himoksella ilman toista kitaristiaan Merel Bechtoldia, joka oli samaan aikaan keikkahommissa muualla. Tämä ei tahtia haitannut, vaan jälleen nähtiin hyväntuulinen ja viihdyttävä show. Laulajatar Charlotte Wessels on valovoimainen esiintyjä ja tällaista esiintymistä on kyllä ilo seurata. Settilistassa oli mukavasti parin biisin verran eroa Tuskassa kuultuun ja saatiinpa nyt uudet maistiaiset myös piakkoin julkaistavalta Moonbathers-albumiltakin. Hyvä levy on tulossa! Illan ensimmäinen yllätyskin koettiin, kun Nightwishin Marco Hietala vieraili lavalla duetoimassa Charlotten kanssa kappaleen The Gathering. Delainia tuntemattomille tiedoksi, että Hietala laulaa myös kyseisen kappaleen levyversiolla.  Jälleen loistava keikka Delainilta!

Suckerpunch
Get the Devil Out of Me
Army of Dolls
Mother Machine
The Glory and the Scum
We Are the Others
Don't Let Go
The Gathering (with Marco Hietala)
Pristine

Sonata Arctica on kiertänyt tänä kesänä akustisissa merkeissä ja akkarikeikka kuultiin myös nyt Himoksella. Yhtyeen koko uran ajalta poimitut klassikot tarjosivat riemastuttavaa kuultavaa uusina versioina ja hymy oli katsomossa herkässä. Kohokohdiksi nousivat upean herkkä Letter to Dana, sekä vauhdikkaat San Sebastian ja keikan päättänyt The Cage.The Wolves Die Young
Cloud Factory
My Land
Black Sheep
Letter to Dana
San Sebastian
FullMoon
Tallulah
I Have a Right
The Cage


Arch Enemy tarjosi seuraavaksi illan raskaimman annoksen. Bändi kiertää edelleen keikkapaikkoja War Eternal -levyn tiimoilta ja nyt Himoksella näkemäni keikka oli jo kolmas tällä teemalla.


Perushyvää Arch Enemyä saatiinkin, joskin keikan alkupuolen ääniongelmat hieman häiritsivät. Alussa laulaja Alissa White-Gluzin ääni ei kuulunut kunnolla ja sama ongelma vaivasi välillä myös soittimia. No, live on liveä ja ei aina kaikki mene kuin Strömsössä. Kova veto tämä kuitenkin oli ja siron Alissan brutaali laulu on kuulemisen arvoinen. Setistä helmenä nostan esiin kappaleen Stolen Life ja harmituslistalle merkitään Bloodstained Crossin puuttuminen.


Khaos Overture
Yesterday Is Dead and Gone
War Eternal
Ravenous
Stolen Life
My Apocalypse
You Will Know My Name
Under Black Flags We March
As the Pages Burn
Dead Eyes See No Future
Avalanche
No Gods, No Masters
Nemesis


Sitten Nightwish, joka aloitti oman osuutensa vähän iltakymmenen jälkeen. Elokuun loppupuoli oli tälle spektaakkelille mainio ajankohta, eli koko show koettiin pimeässä. Ja millainen huikea näytös tästä muodostuikaan. Illan setin runko noudatteli kiertueen aiempia keikkoja, joista ennen tätä iltaa olin nähnyt jo kaksi. Yllätyksiä kuitenkin koettiin niin kappalelistassa kuin esiintyjissäkin. Settiin oli nostettu harvemmin kuultua materiaalia ja riemulla otimme vastaan esim. kappaleet Bless The Child, Sahara, While Your Lips Are Still Red ja Wishmaster! Lava oli tuttuun tyyliin näyttävä, eikä pyroja säästelty. Soundit olivat nyt kohdallaan ja bändi huippuvireessä. Laulaja Floor Jansen tuntuu parantavan keikka keikalta ja eipä parempaa keulakuvaa tälle yhtyeelle voisi kuvitella. Toki aikoinaan Tarja ja Anette olivat loistavia myös.Illan jymy-ylläri nro 1 koettiin, kun Marco Hietala poistui yhden kappaleen ajaksi yleisön joukkoon ja Stargazers-kappaleessa bassoa soitti Sami Vänskä. Vänskähän oli aikoinaan Nightwishin miehistössä albumeilla Oceanborn ja Wishmaster.


Stargazersin jälkeen vuorossa oli huima The Poet And The Pendulum -eepos. Tämä huikea teos lukeutuu yhtyeen kaikkien aikojen parhaimmistoon.  Lisää herkkua saatiin, kun Jymy-ylläri nro 2 tarjoiltiin kappaleessa Last Ride of the Day. Rumpali Kai Hahto teki nyt tilaa ja yhtyeestä pitkällä sairauslomalla oleva Jukka Nevalainen pääsi soittamaan bändin kanssa livenä ensimmäisen kerran kolmeen vuoteen!


Kaksituntinen setti päättyi odotetusti The Greatest Show On Earth-teokseen ja millä tavalla. Upeat ilotulitteet sävyttivät esitystä ja värjäsivät pimeää taivasta liki koko kappaleen ajan. Enpä tiedä, onko millään keikoilla nähty aiemmin tällaista ilotulitteiden määrää. Tuskin.

Nightwishilta odotettiin yllätyksiä ja upeaa showta, mutta Tuomas Holopainen joukkoineen ylitti ne kirkkaasti. Himoksen illassa nähtiin jotain ainutlaatuista!

Roll Tide
Shudder Before the Beautiful
Yours Is an Empty Hope
Bless the Child
Storytime
My Walden
Élan
While Your Lips Are Still Red
Weak Fantasy
Alpenglow
Sahara
Wishmaster
I Want My Tears Back
Nemo
Stargazers (with Sami Vänskä)
The Poet and the Pendulum
Last Ride of the Day (with Jukka Nevalainen)
The Greatest Show on Earth
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti