maanantai 23. toukokuuta 2016

Bowmorea Birgerissä 19.5.2016


Hämeenlinnalaisessa olutravintola Birgerissä maisteltiin Bowmorea. Itse en ollutkaan hetkeen käynyt läpi tislaamon perusvalikoimaa, joten nyt olikin hyvä paikka katsastaa tilanne. Perustuotteiden lisäksi settiin oli saatu mukaan myös The Devil’s Casks -sarjan toinen ja kolmas pullote, joista nyt saadaan samalla ensiarviot tänne blogiin. Sarjan 2013 julkaistu ykkösosa löytyy tästä. Tislaamon 18-vuotias oli kokenut maussaan selkeän muutoksen, joten aiemmin maistettuun versioon saadaan nyt myös tuore päivitys.

Maahantuojan edustajana paikalla ollut Jarkko Nikkanen veti tilaisuuden läpi varmaotteisesti ja asiantuntevasti. Tässä illan kattaus maistelujärjestyksessä.

Bowmore Small Batch, 40%

Tuoksu on nuori, raa’ahko, kivan hedelmäinen ja hennon turpeinen.

Maku tuntuu hieman pistävälle. Makeaa vaniljaa, toffeeta, tammea ja raa’ahkoa trooppista hedelmää. Makea turvesavu.

Edullinen nuorukainen. Ei suuri elämys, mutta kyllä tämä ihan kokeilemisen arvoinen tuote kuitenkin on.  Edellinen arvioni löytyy tästä.


Bowmore 12 yo, 40%

Tuoksu on pehmeän maltainen ja hennosti turpeinen. Tervaa ja kypsää hedelmäisyyttä.

Maku on pehmeä ja miellyttävä. Runsas kypsä ja mehukas hedelmäisyys. Tervaskantoa, hillitysti tammea. Lopussa esiin nousee suolaisuutta.

Bowmoren perustuote on hyvällä mallilla. Ei edelleenkään suuria vivahteita, mutta maukas viski tämä ikäluokassaan on. Edellinen arvioni täällä.


Bowmore 15 yo Darkest, 43%, Sherry Cask Finished (+-2015)

Tuoksu on runsaan kypsän hedelmäinen ja sherryinen. Pehmeän makea turvesavu. Kukkaisuutta ja tyylikästä tammea.

Maku on maukkaan hedelmäinen. Herkullinen kuivahko sherryisyys ja taustan makeahko turvesavu toimivat hyvin yhdessä. Kevyt tammi, toffee, kahvi, maitosuklaa. Loppu kuivuu reippaasti.

Tasapainoinen viski, joskin vivahteikkuutta ja jotain omaa luonnetta jäin kaipaamaan. ”Keskitien kulkija”. Tässä edellinen arvio muutamien vuosien takaa.


Bowmore 18 yo, 43% (+-2015)

Tuoksu on tuhti ja täyteläinen, mutta samalla tyylikkään hienostunut. Tuntuva sherryisyys, tammi ja suklaatoffee hallitsevat. Kevyesti turvesavua.

Maku on makeahko ja aromaattinen. Pehmeä turvesavuisuus ja makea mustaherukka tuntuvat päällimmäisinä. Suutuntuma on miellyttävän silkkinen. Tervaleijonaa ja tuoretta lakritsia. Tammi tuo sopivasti kuivempaa ilmettä taustalle.

Tyylikäs ja maukas viski, joka oli illan ylläri. Viskin makuprofiili on muuttunut kuivemmaksi, eikä toffeisuus ole enää niin läpitunkevaa kuin muutamia vuosia sitten. Myöskään aiemmin vahvana tuntunut makea kukkaisuus (laventeli) on nyt häipynyt lähes huomaamattomaksi.  Aiempi arvio.


 Bowmore 10 yo The Devil’s Casks II, 56,3%, 2014. First fill sherry casks.

Tuoksu on tuhti ja voimakkaan sherryinen. Tammea, lakritsisalmiakkia, tervaa ja tummaa suklaata. Vahvuutta on hienosti.

Maku on voimakas, todella vahvan sherryinen ja herkullinen. Kypsää tummaa luumua, rusinaa ja viikunaa. Turvesavu pyörii selkeänä ympärillä. Raa’an mustaherukan kirpeyttä. Lopussa Viski kuivuu reippaasti ja tanniinisuus nousee mukaan.

Vesilisä korostaa savuisuutta ja nostaa esiin makeaa tervaisuutta.

Hyvä ja vahvan sherryinen viski. Ykkösosan tavoin maukasta tavaraa.


Bowmore The Devil's Casks III,  56.7%. 2015. First fill Oloroso and Pedro Ximenez sherry casks.


Tämä sarjan kolmas ja viimeinen osa on pullotettu ilman ikämerkintää.

Tuoksu on kevyempi kuin edellisessä. Runsas toffee ja makea hedelmäisyys. Kevyt kukkaisuus. Tammi tuntuu hentona taustalla. Kevyehkö turvesavu.

Maku on pehmeä ja makea. Poltettua sokeria ja makeaa sherryä. Suuntuntuma jää ohueksi. Savuisuus on hentoa. Makean kukkaista vivahdetta.

Lopussa maku latistuu yllättävästi. Hedelmäisyys kuivuu ja pistävää sitrusta nousee (liian) vahvana esiin. Maku ei oikein jaksa kantaa loppuun asti.

Tämä kolmas Devil’s Casks -pullote ei oikein säväyttänyt, eikä se valitettavasti yllä kahden aiemman version tasolle. Pettymys.


Kokonaisuutena mielenkiintoinen kattaus, joka tarjosi niin positiivisia kuin negatiivisiakin yllätyksiä. Maistellusta setistä kolme viskiä nousi itselleni ylitse muiden, joten tässä lopuksi illan oma top3:

1. 18 yo
2. Devil’s Casks II
3. 12 yo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti