keskiviikko 16. syyskuuta 2015

BenRiach 1994 14 yo, cask #1652 for Finland


BenRiach 1994 14 yo, 57,5%, bottled SEP/2008. Cask No. 1652. Madeira Hogshead, richly peated. Selected and bottled for Finland. 329 bottles.

Suomeen on pullotettu vuosien varrella useita BenRiach-tislaamon single caskeja. Otetaan nyt käsittelyyn niistä yksi, eli vuonna 2008 julkaistu turpeinen, ex-madeiratynnyrissä kypsynyt versio. Tämä viski sai ilmestyessään varsin hyviä arvosteluja ja erä myytiinkin Alkosta nopeasti loppuun. Itse kirjoittelin Virtuaaliselle Viskifoorumille tuolloin näin:

Väri on kauniin oranssin punertava. Tuoksu on mahtavan hyvä, miellyttävän hedelmäinen ja tervaisen savuinen. Maku alkaa täyteläisenä hedelmäisyytenä kunnes kuivahko savuisuus tulee esiin. Kokonaisuus onkin yllättäen melko kuiva, jotenkin ennakkoon odotin makeampaa tuotetta. Kuitenkin tämä hedelmäisyyden ja kuivan savuisuuden liitto toimii yllättävän hyvin luoden viskistä monipuolisen ja vivahteikkaan paketin. Jälkimaussa tuntuu rutkasti kuivaa savua ja aavistuksen makeaa tervaisuutta. Mielestäni pullon vajaan 70€:n hintaan sai kyllä varsin hyvän vastineen.

Katsotaanpa miltä tämä viski tuntuu nyt, eli seitsemän vuotta myöhemmin:

Tuoksussa päällimmäisenä tuntuvat runsas makeahko hedelmäisyys ja vahva turvesavu. Palvikinkkua, tervaa, tuoretta luumua ja vahvaa kahvia. Vesilisä auttaa aromeja avautumaan.

Maku on alkuun makea ja melko täyteläinen. Runsas turvesavu tuntuu hallitsevana. Palanutta puuta, tervaa ja ylikypsää hedelmäisyyttä. Makean alun jälkeen maku kuivuu ja viinimäistä happamuutta nousee esiin.

Jälkimaku on kuivahko ja melko kireä. Turvesavu, tammi ja hapan hedelmäisyys tuntuvat vahvoina. Makua ja voimaa riittää pitkään.

Lajissaan ihan ok kokonaisuus, mutta nyt ilman uutuuden viehätystä ei enää sen kummemmin säväyttävä. Vuoden 2008 alle 70€ hintalapulla tällainen olisi toki nykypäivänä ihan hyvä löytö!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti