keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Ledaig 42 yo Dùsgadh 1972

Mainion Ledaig 18 yo:n jälkeen lasissa vanhin koskaan pullotettu Tobermoryn tislaamon turvesavuinen viski. Ledaig 42 yo on tislattu vuonna 1972 ja viskin kypsytykseen on käytetty useita erilaisia tynnyreitä.

Ledaig 42 yo Dùsgadh 1972, 46,3%. 500 bottles.


Lasissa olevasta "nektarista" nousee heti esiin huikea aromikkuus. Mustaherukkaa (aah), runsas sherryisyys, sekä paahtunut ”tumma” tammi. Makeahko yrttisyys, tuhti espresso. Tuoksu, jonka parissa viihtyisi vaikka kuinka kauan.

Maku on mukavan pehmeä, pyöreä ja täyteläinen. Sherryisyys hallitsee maukkaana. Kypsä appelsiini, tammi, poltettu puu. Turvesavuisuus tuntuu näin iäkkäälle viskille jopa yllättävänkin runsaana.

Jälkimaku kuivuu reippaasti ja tammi nousee selkeämmin esiin – ei kuitenkaan liian hallitsevana. Myös sherry tuntuu nyt kuivempana ja happamana. Raikasta yrttisyyttä, vahvaa kahvia. Turvesavu on edelleen poikkeuksellisen tuntuvaa. Pitkä ja tyylikäs.

Kauniisti ikääntynyt viskiharvinaisuus, jonka makupaletti on varsin upea ja tasapainoinen. Vahvassa sherryisyydessä on yhtymäkohtia vanhoihin Macallaneihin. Huippuviski, mutta luxustuotteen nelinumeroinen hinnoittelu pitää huolen siitä, että omaan kaappiin ei pulloa tule päätymään.

Kuulemani mukaan tätä viskiä olisi tulossa syksyllä yksi pullo ravintolamyyntiin myös Suomessa, eli aiheesta kiinnostuneiden harrastajien kannattanee pitää silmät ja korvat auki… 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti