lauantai 25. huhtikuuta 2015

Epica, Arion - Nosturi, Helsinki 22.4.2015


Hollantilainen Epica vieraili Helsingissä viimeksi parisen vuotta sitten ja nyt oli odotetun uusinnan aika. Hyvää kannatti odottaa ja kyllä tästä huikea sinfonisen metallin ilta taas saatiin.

Illan lämppärinä piti olla mainio Amberian Dawn, mutta laulajan sairastuttua yhtye joutui perumaan esiintymisensä pari päivää ennen h-hetkeä. Tilalle saatiin Arion, joka viime vuonna Suistolla jätti itsestään livenä melko valjun kuvan. Samalla kaavalla mentiin nytkin, eli eipä jäänyt tästäkään jälkipolville kerrottavaa. Sori pojat, tämä nyt ei vaan ole mun juttu.


Epican tuorein albumi, viime vuonna julkaistu The Quantum Enigma oli varsin vaikuttava kokonaisuus ja toki tätä uutta materiaalia oli sisällytetty runsaasti nyt myös livesettiin.


Levyn avaus Originem / The Second Stone käynnisti Nosturin illan ja palikat napsahtivat kyllä heti paikoilleen. Hyvä valaistus toi näyttävän yhtyeen upeasti esiin ja saundillisestikin oltiin hyvällä tasolla. Raskas kitarointi ja Mark Jansenin ”örinälaulu” saavat hienoa kontrastia laulajatar Simone Simonsin upeasta äänestä. Simone on valloittava ja valovoimainen tähti, loistaen yhtyeen keulalla klassisella laulullaan miehisen metallivyörytyksen edessä. Ilta mentiin keskittyen enimmäkseen yhtyeen raskaaseen tuotantoon, eli balladeja ei nyt kuultu. Epica onkin metallibändi isolla M:llä, eikä esimerkiksi samaan genreen luettavien Nightwishin tai Within Temptationin viljelemiä pop-melodioita juurikaan yhtyeen tuotannosta löydy.Tuore materiaali sai illan aikana seurakseen nipun vanhempaa tuotantoa ja setistä muodostui maukkaan tasapainoinen läpileikkaus bändin uraan. Tasan kymmenen vuotta sitten julkaistua Consign To Oblivion -albumia muisteltiin ensin Last Crusadella ja illan päätteeksi levyn nimikappale sai toimia nopeana ja raskaana lopetustykkinä. Debyyttilevyn (Phantom Agony, 2003) klassikko, pitkä Cry For The Moon sävähdytti jälleen livenä ja varsinaisen setin viimeisenä kuultu toinen kymmenminuuttinen Design Your Universe toi esiin oikeastaan kaikki yhtyeen vahvuudet tarjoten väliin kevyempää, väliin raskaampaa tunnelmointia. Hieno veto bändiltä ja huikea laulusuoritus Simonelta!


Epica tarjosi runsaslukuiselle yleisölle maukkaan elämyksen ja helppo täällä oli viihtyä. 1t.45min. kului nopeasti ja kyllähän tässä oli vuoden tähän asti kovin metallikeikka!

Originem / The Second Stone
The Essence of Silence
The Last Crusade
Unleashed
Storm the Sorrow
Fools of Damnation
Natural Corruption
The Obsessive Devotion
Victims of Contingency
Cry for the Moon
Design Your Universe
------------
Sancta Terra
Unchain Utopia
Consign to Oblivion


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti