perjantai 6. helmikuuta 2015

Highland Parkia Birgerissä 4.2.2015


Hämeenlinnassa, olutravintola Birgerissä saatiin maisteluun mielenkiintoinen setti Highland Parkin viskejä. Tilaisuus oli järjestynyt Birgerin, Viskin Ystävien Seuran ja maahantuojan yhteistyönä ja hämeenlinnalaisten iloksi tilaisuus oli kaikille avoin sekä varsin maltillisesti hinnoiteltu. Tilaisuuden vetäjänä toimi raudankova ammattilainen, Senior Brand Amabassador Martin Markvardsen. Lähtökohdat tälle helmikuiselle, kauniin lumiselle talvi-illalle olivat siis sangen hyvät. Birgerissä tunnelma oli lämminhenkinen ja Martin esitelmöi varmaan tyyliinsä Highland Parkin tislaamosta, Orkneyn saaresta ja viskituotannosta yleisesti. Ainakin itse pidän Martinin tavasta vetää tastingeja, sillä ammattitaito, avoimuus ja selkeys ovat varsin hyvällä tasolla.


Maisteluun oli valittu kova nelikko ja laseista löytyivät seuraavat tuotteet:

Highland Park 1997 Sword 
Highland Park Dark Origins
Highland Park 21 yo
Highland Park 25 yo


Kattaus oli laadukas ja antoi varsin hyvän kuvan tämän pohjoisen saaritislaamon tuotannosta. Tässä omat mietteeni maistetuista:


Highland Park 1997 Sword, 43%. (Pääasiassa Taiwanin markkinoille tehty pullotus).


Tuoksussa runsas sherryisyys tuntuu vahvana. Hento kumin vivahde. Raikasta yrttisyyttä ja kivan minttuinen vivahde. Hento ”märkä” turpeisuus ja pehmeä savun häivähdys.

Maku on makean sherryinen ja maukas. Kiva mausteisuus tuo vivahteikkuutta. Puhdas maltaisuus kannattelee tasapainoista kokonaisuutta.

Jälkimaussa sherryisyys kääntyy suklaan eri vivahteisiin ja viski on suussa sulava ja herkullinen.

Sword oli kiva ylläri ja varsin maukas Highland Park!


Highland Park Dark Origins, 46,8%.


Tähän pullotuserään käytettyjen viskien iät vaihtelevat Martinin mukaan välillä 11-18 vuotta. Aiemmassa pullotuserässä puhuttiin jopa 30-vuotiaiden viskien mukana olosta, mutta tuosta on siis tultu nyt jo alaspäin.

Tuoksu on ohut ja hieman kirpeä. Makeaa sherryä, yrttejä.

Maku tarjoaa sherryä, rusinaa ja kevyesti kumia. Suutuntuma jää ohueksi.

Jälkimaku latistuu entisestään ja sherryn makeus kuivahtaa reippaasti. Vahva suolaisuus nousee esiin. Maltaisuus tuntuu kevyenä.

No niin no. Tämä viski ei päässyt tammikuussa maisteltuna suosikkilistoilleni, eikä tee sitä nytkään. Tämä nyt ei vaan ole minun juttu.


Highland Park 21 yo, 47,5%.


Tuoksu on syvä ja aromikas. Maukas vahva sherryisyys. Tummaa suklaata, pehmeä turpeisuus. Paahtunutta puuta, kevyt turvesavu.

Maku on täyteläinen ja huikean tasapainoinen. Sherry, tammi, mallas, vanilja ja hento turpeisuus muodostavat nautittavan kokonaisuuden.

Jälkimaku on pitkä ja herkullinen. Viski kuivahtaa sopivasti. Tammi, kuiva sherry ja kivan hapahko sitruksinen puraisu.

Herkullinen Highland Park, jossa kaikki osa-alueet ovat hienosti balanssissa. Tyylikäs näyte tislaamon huipputuotannosta.


Highland Park 25 yo, 45,7%. 

(50% First fill Sherry casks, 50% Refill Sherry casks)


Tuoksu on kevyt ja raikas. Makea trooppinen hedelmäisyys. Kauniin kevyt sherryisyys jättää tilaa muillekin vivahteille. Tammi tuntuu nättinä taustalla. Aromikas ja monimuotoinen.

Maku on makeahko, runsaan vaniljainen ja kypsän trooppisen hedelmäinen. Sherry on kevyttä. Marjaista kirpakkuutta. Tammi tuntuu puhtaana ja raikkaana.

Jälkimakua hallitsee runsas ja monimuotoinen hedelmäisyys. Suutuntuma on öljyinen.  Kevyt tammi. kaunis, tyylikäs ja hitaasti hiipuva.

Herkullinen ja upea viski, jossa kaikki palaset ovat tyylikkäästi kohdallaan. Viski rauhalliseen, hitaaseen nautiskeluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti