perjantai 5. joulukuuta 2014

Sonata Arctica - Verkatehdas, Hämeenlinna 3.12.2014


Sonata Arctica saapui Hämeenlinnaan ja Verkatehtaalle jo toisen kerran vuoden sisään. Nyt keikka järjestettiin osana yhtyeen Pariah’s Child -maailmankiertuetta ja Hämeenlinnasta alkoi kiertueen Suomen osuus. Uutta materiaalia oli siis luvassa, mutta huomio tulisi keskittymään myös yhtyeen alkuaikojen tuotantoon. Sonatan debyyttialbumi Ecliptica julkaistiin vastikään uutena juhlaversiona, joten odotuksia keikalla oli vahvasti myös tänne vanhan materiaalin suuntaan.


Uutta ja vanhaa saatiinkin. Alkupuoli mentiin enemmän tuoreen materiaalin parissa, kun taas enimmäkseen loppuun oli säästetty ne vanhat timantit. Keikka oli hyvää Perus-Sonataa, eli esiintymispuoli oli hallussa. Lava oli jälleen näyttävä, mutta voimakkaat vastavalot jättivät esiintyjät usein melkoisen varjoon. Tuore materiaali ei ole ainakaan ihan vielä itselleni auennut levyltä kuunneltuna, eikä Pariah’s Childin raidat nousseet nyt keikallakaan ihan suosikeiksi. Sen sijaan vanha tuotanto oli jälleen kerran upeaa kuultavaa. Varsinkin harvemmin kuullut tyylikäs Letter To Dana ja räväkkä 8th Commandment säväyttivät.
Sonata Arctica oli Verkatehtaalla yhtyeelle tyypillisesti hyvä ja viihdyttävä. Takuuvarmaa viihdettä reippaan powermetalin parissa.

Erikoista: Laulaja Tony Kakko vieraili Hämeenlinnassa toisen kerran viikon sisään. Edellisviikolla mies nähtiin ja kuultiin tulkitsemassa joululauluja Raskasta Joulua-kiertueella.

Sonata Arctican tarina julkaistiin äskettäin myös kirjana (Marko J. Ollila: Sonata Arctica) ja tämähän tarttuikin mukaan myyntitiskiltä. Tässäpä myös oiva joululahjavinkki yhtyeen ystäville.

Kirjan esittelyteksti:

”Kemin kuuluisimman musiikillisen vientituotteen epätodennäköinen tarina. 

Sonata Arctica kertoo Tony Kakon, pienenä kerrostalopihan lumipenkan päällä lumilapio kourassa hoilanneen ja jo kaksivuotiaana rocktähdeksi aikoneen kohta parikymmentä vuotta pulpunneesta musiikillisesta visiosta, tahdosta ja rautaisesta määrätietoisuudesta. Se kertoo myös yhtyeen alku-uran onnekkaiden olosuhteiden summasta, joita osuu tuhansien yrittäjien joukosta ani harvojen kohdalle. Sonata Arctica kertoo yhtyeen ja sen lähipiirin äänellä kansainvälisen menestyksen saavuttaneen mutta lööppijulkisuuden tutkan alapuolella lentävän yhtyeen ihmisistä, muusikoista ja suosiosta. 

Kirja on kasvutarina yhtyeen musiikista, sen erikoisista sivujuonteista ja genrehyppelyistä. Se on pohjoisen bändin metamorfoosi märkäkorvista myyntimenestyksiksi - se on lähikuva tiiviistä mutta joskus vaikeasta veljeydestä: iloista, suruista, kipeistä miehistönvaihdoksista, vaikeuksien voittamisesta ja musiikista työnä, jossa vuoroin tarjoillaan sampanjaa ja vuoroin paljon huonompaakin juomaa. Bändin jäsenten lisäksi kirjassa kuullaan 15-vuotisen matkan keskeisiä ihmisiä: "löytäjiä", levy-yhtiöväkeä, managereita, entisiä jäseniä ja kaveribändejä. 

Kirjan toimittaa Marko J. Ollila, kokenut rocktoimittaja, kääntäjä ja kirjailija, joka on aiemmin kirjoittanut mm. Nightwishista. 

Tony Kakko debytoi kirjassa myös pidemmän tekstin tekijänä. Kirjassa on myös hänen esikoisnovellinsa”.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti