torstai 22. toukokuuta 2014

Japanilaista Birgerissä 20.5.2014


Japanilaisten viskien tarjonta Euroopassa ja myös meillä Suomessakin on kovaa vauhtia lisääntymässä. Hämeenlinnassa, Olutravintola Birgerissä tarjoutui lämpimänä tiistai-iltana hieno tilaisuus maistella viisi erilaista Nikka-yhtiön tuotetta: Pure Malt Black, Nikka From The Barrel, sekä Yoichit 10 yo, 12 yo ja 20 yo. Tämä Viskin Ystävien Seuran ja Birgerin järjestämä tilaisuus houkuttelikin paikalle ihan mukavasti aiheesta kiinnostunutta väkeä. Osalle maistelijoista japanilainen viski ei ollut entuudestaan lainkaan tuttua, joten onkin mahtavaa että tällaisia tilaisuuksia järjestyy ja viski-intoilijat pääsevät kokeilemaan jotain uutta ja erilaista.

Maistelun lomassa aiheeseen meitä perehdytti Mikael Leppä, joka on itse asunut Japanissa ja tuntee paikallisen viskitarjonnan varsin hyvin. Lämminhenkistä jutustelua oli mukava kuunnella ja ilta sujui mutkattomasti ja rennolla otteella. Illan viskikattaus antoi ihan hyvän kuvan japanilaisesta viskituotannosta, joskin siis vain yhden tuottajan näkökulmasta. Tässä mietteeni maistetuista:


Nikka Pure Malt Black, 43%, (Blended Malt)


Mallasviskisekoite, jonka pääosana on Yoichi-tislaamon viski. Lisäksi sekoituksessa on viskiä Miyagikyo-tislaamolta, sekä myös Skottilaisen nimeämättömän tislaamon tuotantoa.

Tuoksua hallitsee makea trooppinen hedelmäisyys. ”Mehukas”. Kevyt maltaisuus, hunaja, aprikoosi. Taustalla liimamainen vivahde.

Maku on pehmeä. Suklaata, kahvia, vaniljaa. Kevyt maltaisuus ja kiva trooppinen hedelmäisyys. Öljyisyyttä.

Jälkimaku jatkuu makean trooppisen hedelmäisyyden hallitessa. Hieman liimamaisuutta nousee esiin. Kukkaisia piirteitä. Kevyt. Loppu latistuu hieman vaisuksi.

Ihan ok perusmalt, joskin yleisilme jäi vähän latteaksi.


Nikka From The Barrel, 51,4%, (Double Matured Blended Whisky)


Tuoksu on vahva. Pahvia, puuta, makeaa hedelmää. Kevyt maltaisuus. Vahvuutta riittää, mutta yleisilme on vähän tympeä eikä kovinkaan houkutteleva.

Maku on makean liimamainen ja kypsän hedelmäinen. Kevyt maltaisuus. Valkosuklaata, mausteisuutta. Ihan hyviä piirteitä, mutta runko jää hieman tyhjäksi.

Jälkimaku on kuivahko, kirpeän marjainen ja happaman hedelmäinen. Lyhyehkö.

Vahva ja ihan maukas viski, mutta jotain kuitenkin puuttuu.


Sitten Single Maltien pariin:


Nikka Yoichi 10 yo, 45%


Tuoksu on kypsän hedelmäinen ja suklainen. Yleisilme on melko raskas. ”Likaista” turpeisuutta, makea kukkainen vivahde.

Maku on pehmeä ja makean hedelmäinen. maitokaakaota, kevyesti sherryä. Hento turpeisuus, mausteisuutta, vaniljajäätelöä.

Jälkimaku tarjoaa kuivattuja sekahedelmiä, raikasta minttua ja hapahkoa sitrusta. Poltettua sokeria sekä hiiltä. Pituutta riittää kohtalaisen hyvin.

Maukas 10-vuotias. Ikäluokassaan varsin hyvä.


Nikka Yoichi 12 yo, 45%


Tuoksu on makean hedelmäinen (ylikypsä persikka). Kevyt turpeisuus, mausteisuutta, hennosti tammea. Sherryä nousee taustalta esiin.

Maku on pehmeä. Trooppista hedelmäisyyttä, runsaasti vaniljaa. Täyteläinen turpeisuus, makea maltaisuus. Sherryä, sokerisiirappia.

Jälkimaku kuivahtaa sopivasti, hedelmäisen makeuden tuntuessa kuitenkin edelleen taustalla. Tammi nousee puhtaana ja raikkaana esiin.

Hyvä ja makean maukas viski. Monipuolisuudellaan himpun 10 yo:ta parempi.


Nikka Yoichi 20 yo, 52%


Tuoksu on kuivahkon sherryinen. Kaunis turpeisuus. Tummaa suklaata, kuivattuja sekahedelmiä. Syvyyttä löytyy hyvin. Tammi nousee taustalta esiin puhtaan raikkaana.

Maku on täyteläinen, maukkaan sherryinen ja suklainen. Palanutta puuta. Runsas mausteisuus (kaneli, inkivääri, mustapippuri). Vahva ja maukas runko.

Jälkimaussa sherryisyys kuivuu sopivasti. Tammi tuntuu runsaana. Kevyt liimamainen vivahde. Suklaata, kahvia, sopivasti happamuutta. Maku jatkuu miellyttävän pitkään.

Herkullinen ja kauniisti ikääntynyt Yoichi! Enkä kuitenkin se viimeinen ”wow-efekti” jäi puuttumaan, joten pullon +-250€ hinta pitää huolen siitä, että omaan ostoskoriin tämä ei tule päätymään.  Illan ehdoton ykkösviski joka tapauksessa.Mukavat maistelut! Aiheesta kiinnostuneille vinkiksi se, että pulloihin jäi vielä juotavaa, joten Birgerin hyllystä näitä vielä löytää..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti