maanantai 28. huhtikuuta 2014

VYS & Highland Park 26.4.2014


Kuva: VYS

Viime lauantaina noin kolmellekymmenelle viskiharrastajalle tarjoutui ainutlaatuinen tilaisuus osallistua Viskin Ystävien Seuran (VYS) järjestämään varsin mielenkiintoiseen tastingtilaisuuteen. Tilaisuuden aiheena oli Orkneyn saaren Highland Park ja kattauksesta löytyi toinen toistaan harvinaisempia versioita tämän arvostetun tislaamon tuotannosta. Maistelun oli saapunut vetämään tislaamon kuin omat taskunsa tunteva senior brand ambassador Martin Markvardsen. Martin vetikin homman läpi vankalla ammattitaidolla ja sopivan huumoriväritteisesti.

Maistelussa olivat seuraavat viskit:

Highland Park 25 yo, pullotettu 2004
Highland Park 25 yo, pullotettu 1998
Highland park 30 yo, pullotettu 2005
Highland Park 1958 17 yo
Highland Park 1956 20 yo
Highland Park 40 yo, pullotettu 1973

Ja nyt pidemmittä puheitta illan kattauksen kimppuun…


Highland Park 25 yo, 50,7%. Bottled 2005

Tuoksussa kuivahkoa sherryä, raikasta appelsiinia ja tummaa suklaata. Mehukas hedelmäisyys, hyvin hento turpeen aavistus.
Maku on runsaan sherryinen, kuivahko ja melko kireä. Vahva suklaa, taustalla tammea.
Jälkimaku on raikas, melko terävä ja voimakaspiirteinen. Kevyesti tammea, tanniineja.

Melko ”tiukka” ja haastava viski. Ei tästä omaa suosikkia tullut tälläkään maistokerralla.


Highland Park 25 yo, 53,3%. Bottled 1998

Tuoksu on pehmeä, kauniin suklainen ja kevyen sherryinen. Kypsä hedelmäisyys, tasapainoinen tammi.
Maku on pehmeä ja makea. Runsas hunaja, kevyt turpeen aavistus. Kuivaa kanervaa, hennosti tammea.
Jälkimaku on pitkä ja ihan miellyttävä. Viskin voima säilyy hienosti. tammi nousee selkeämmin esiin.

Maukas ja vahvapiirteinen, kauniisti ikääntynyt HP. Tislaamolleen varsin tyypillinen tuote. Vaatii pienen vesilisän avautuakseen.


Highland Park 30 yo, 48,1%, bottled 2005

Tuoksu on täyteläinen, pehmeä ja runsaan suklainen. Runsas maltaisuus. Tammi tuntuu sopivan vahvana taustalla. Mausteisuutta (maustepippuri, kaneli). ”Raskas” yleisilme.
Maku on kuivahkon sherryinen, pehmeä ja täyteläinen. Runsas mausteisuus, kuten tuoksussakin. Tammea, hento turpeisuus.
Jälkimaku on suussa sulavan pehmeä ja pitkä. Sherryn ja tammen yhdistelmä toimii hyvin. Öljyisyyttä, mausteita.

Hyvä iäkäs HP, joskin vivahteikkuutta olisi saanut olla enemmän. Kokonaisuus on melko raskas ja sherryn hallitsema.Highland Park 1958 17 yo, 43%

Tuoksu on pehmeä ja hunajainen. Hento kanervaisuus. Täyteläinen ja tasapainoinen. Makeaa, raikasta hedelmää, hyvin kevyt tammi. Kookosta, kevyesti turvesavua.
Maku on pehmeä ja trooppisen hedelmäinen. Kookosta, kaakaota, raikas marjaisuus. Suutuntuma on öljyinen. Keveä ja ilmava yleisilme. Kevyt turpeisuus taustalla.
Jälkimaku jatkuu pehmeänä ja maukkaana. Kaunis hedelmäisyys ja hyvin kevyt tammi. Kookos tuntuu edelleen.

Kevyehkö, maukas HP. Kaunis trooppinen hedelmäisyys ja raikas marjaisuus. Nätti viski, joka on säilynyt kauniin raikkaana.


Highland Park 1956 20 yo, 43%

Tuoksu on mukavan turvesavuinen. (Savuisuus on selvästi runsaampaa kuin edellisissä). Kuivattuja sekahedelmiä, maanläheisyyttä (puhdasta maakellaria). Herukanlehteä, hunajaa, vaahterasiirappia, nokkosta.
Maku on pehmeän turvesavuinen ja maukkaan hedelmäinen. Runsas, täyteläinen ja herkullinen. Öljyinen suutuntuma. Raikas marjaisuus. Hieno tasapaino ja vivahteikkuus.
Jälkimaku on pehmeä ja todella pitkä. Turvesavu tuntuu runsaana ja sekoittuu hienosti kypsään hedelmäisyyteen. Hunajaa, mausteisuutta. Lopussa aavistus sitrusten kirpeyttä.

Huippu! Upea, maukkaan turvesavuinen ja pehmeän hedelmäinen HP. Uusia vivahteita löytyy joka siemaisulla. Wow!


Highland Park 40 yo, 43%. Bottled 1973Tuoksu on pehmeä. Mustaa teetä, suklaata, hennosti turvesavua. Kevyt moottoriöljymäinen vivahde. Kuivahko sherryisyys. Taatelikakkua, pehmeä maltaisuus.
Maku on pehmeä. Turvesavua, palvikinkkua, pehmeää kypsää hedelmää. Öljyinen suutuntuma. Sikaria, nahkaa, mustaherukkaa, maitosuklaata.
Jälkimaku on öljyinen, maukas ja pitkä. Moottoriöljy, suklaa, kaunis turvesavu. Hieno.

Loistava ja tasapainoinen esitys. Hyvää.


Kokonaisuutena varsin mielenkiintoinen maistelu, jossa setin kolme viimeistä viskiä tarjosivat juuri niin huikeat elämykset kuin ennakkoon uskalsin odottaakin. 40-vuotias oli aivan mahtava viskivanhus, joka on siis tislattu vuonna 1933 tai hieman aiemmin. Mahtavaa viskihistoriaa. 1958 oli kauniin puhdas ja herkullinen, mutta itselleni illan suurimman säväyksen tarjosi kuitenkin vuoden 1956 20-vuotias. Aivan huikea maukkaan savuinen ja runsaan hedelmäisen vivahteikas makupaletti.

Upea tasting, ei voi muuta sanoa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti