maanantai 24. maaliskuuta 2014

"Turvetta Tupaan II" - Hämeenlinna 20.3.2014The Local Whisky Clubimme kokoontui 20.3. savuisten viskien äärelle. ”Turvetta Tupaan” -teematasting sai näin jatkoa tammikuussa 2011 pidetylle ensimmäiselle illalle. Raportin tuosta illasta voi lukaista tästä.

Tällä kerralla illan ”punaisen langan” muodostivat erilaiset kypsytystynnyrit. Kattauksen viisi viskiä olivat nimittäin kaikki kypsytetty erilaisissa tynnyreissä, joten tynnyrien vaikutus viskien lopputulokseen oli nyt selkeästi havaittavissa.

Vertailtavina olivat:

1.Bowmore 10 yo Tempest, Batch IV, 55,1%.
2.Ballechin #4, Oloroso Sherry cask matured, 46%
3.Ballechin #7, Bordeaux cask matured, 46%
4.Ballechin #8, Sauternes cask matured, 46%
5.Octomore 06.2, 5yo, 58,2%
Viskeihin käytettyjen maltaiden turvepitoisuudet vaihtelivat välillä 25ppm (Bowmore) – 167ppm (Octomore).
Edradourin Ballechin -viskien lähtökohta pitäisi olla kaikissa sama, n. 50ppm, joten makuerot tähän kolmikkoon muodostuvat käytännössä kypsytyksen aikana erilaisista tynnyreistä.

Tässä tastingkokonaisuudessa viskien väliset erot muodostuivatkin varsin selkeiksi. Bowmore tarjosi vaniljaa ja kirpeähköä trooppista hedelmäisyyttä, sekä keveän turpeisuuden. Ballechin Oloroso oli vahvan turvesavuinen, tuhdin sherryinen ja ”palanut”.  Ballechin Bordeaux oli jännä makean ja happaman kaksintaistelu. Ballechin Sauternes oli pehmeä ja tasapainoinen. Turvesavuisuus tuntui tässä selvästi miedompana kuin edellisissä.
Octomore omaa hurjat ppm-lukemat ja se tulee esille myös maussa. Alkuun mukavan makeita ja vivahteikkaitakin piirteitä sisältävä viski on tuhti paketti, jossa kuivan tuhkainen turpeisuus ottaa nopeasti yliotteen muista makuvivahteista muuttaen viskin melko tympeäksi. Ainakin itselleni 2cl maisteluannos tätä oli ihan tarpeeksi, lisää ei olisi tehnyt mieli.

Illan suosikkiviskiä äänestettäessä äänet jakautuivat runsaassa maistelijajoukossa ihan mukavasti (kaikki viskit saivat ääniä), mutta lopulta voittoon kiri hedelmäisen makea viinikypsyttely Ballechin Bordeaux.Omalla kohdallani näistä viskeistä Bowmoren olen käsitellyt tässä blogissa jo aiemmin, mutta näihin muihin viskeihin palaan vielä myöhemmin omina tarkempina arvioinaan.

Kiitokset omasta ja klubimme puolesta kaikille tastingiin osallistuneille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti