torstai 13. helmikuuta 2014

Smoke on the Water ja sekoiteviskit II: Black Bottle, Gordon Graham & Co

Aiemmin lupailin arvosteltavaksi skottilaisia sekoiteviskejä ja tässä niitä nyt tulee. Aloitetaan tämänkertainen blendisarja monille tutulla merkillä, mutta hieman erilaisena versiona. Vanhasta minipullosta paljastui nimittäin varsin toisen tyylinen viski, kuin mitä Black Bottle nykypäivänä tarjoaa.

Black Bottle -merkin tarina alkaa jo vuodesta 1897. Robert Graham & Co:n toimesta sekoitus oli Higland -tyylinen ja kevyehkö aina 1900-luvun loppupuolelle asti. Vasta 1990-luvulla, kun merkki myytiin Highland Distilleries -yhtiölle Black Bottlesta luotiin Islay -tyyppinen savuinen sekoite. Tällöin viskissä kerrottiin käytetyn kaikkien silloisten seitsemän Islay-tislaamon mallasviskejä.  Nykyään merkin omistaa Burn Stewart Distillers Ltd.

Nyt maistelussa on siis Black Bottlea vanhoilta ajoilta, eli ilman Islay-viskien savuisuutta.

Black Bottle, 40%. Gordon Graham & Co. (1980’s?)


Tuoksu on pehmeä ja hentopiirteinen. Kypsää hedelmäisyyttä ja aivan aavistuksenomainen turvesavuisuus. Suolaisuutta, kanervaa, kypsää makeaa sitrusta. Kevyesti sherryä.

Maku on kypsän makean hedelmäinen (tuoretta luumua, rusinaa). Hyvin kevyt turpeisuus. Yleisilme on melko täyteläinen. Makeaa sitrusta, suolaisuutta.

Jälkimaku jatkuu pehmeänä ja makua riittää ihan kivasti. Kuivattuja sekahedelmiä, maltaisuutta ja hento turpeisuus. Tasapaino säilyy hyvin.

Ihan kiva blendi, joka menisi ihan täydestä mallasviskinä. Todella erilainen kuin mitä Black Bottle nykyään on. Varsinkin savuisuuden puuttuminen on yllättävää, kun sitä etiketin ja mielikuvien perusteella odottaa löytävänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti