perjantai 11. lokakuuta 2013

Viski - Suomalainen viski ja viskikulttuuri (Jarkko Nikkanen / Mikko Honkanen, readme.fi 2013)


Mitä on viskikulttuuri?

Tämä kysymys esitettiin taannoin myös minulle ja mitä enemmän asiaa omalta kantiltani mietin, niin sitä enemmän vaihtoehtoja ja ajatuksia päässä alkoi pyöriä.
Muun muassa tähän mielenkiintoiseen kysymykseen etsitään vastausta uudessa Jarkko Nikkasen ja Mikko Honkasen kirjassa Viski – Suomalainen viski ja viskikulttuuri.

Tämä tyylikäs kirja on jaettu selkeisiin osiin ja se on varsin helppolukuinen. Nopea lukija saa ahmittua tämän tietopaketin vaikka yhdessä illassa.

”Alkon ja viskin historiaa Suomessa”-aikajanan kautta päästään ensimmäiseen varsinaiseen osioon, joka on tuo alussa mainitsemani viskikulttuuri.
Kirjaan on koottu tekijöiden ajatuksia aiheesta, sekä myös kattava otos muiden viskiin intohimoisesti suhtautuvien ihmisten kommenteista. Kerronta on mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää. Kommenteista on hauska huomata, kuinka erilaisia mielipiteitä ja ajatuksia sana viskikulttuuri erilaisissa ihmisissä herättää. Ja tietenkään vääriä vastauksia ei ole, vaan viskin pelikentällä kaikki langat kuitenkin lopulta kietoutuvat yhteen, jossa yhdistävänä tekijänä toimii mikäpä muu kuin juurikin tuo viskikulttuuri.

"Teerenpelin tislettä kypsyy hyvinkin erilaisissa tynnyreissä - tässä pari, jonka historia vie Islayn saarelle".

Kirjan seuraava osio on omistettu suomalaiselle Viskille. Esittelynsä saavat kaikki maamme toiminnassa olevat tai toimintaansa aloittelevat tislaamot. Teokseen on koottu erittäin hyvät ja selkeät tislaamokuvaukset, sekä paljon näyttäviä kuvia. Hyvää työtä.

"Maaginen kosketus - Porin algemisti työnsä äärellä" (Mika Heikkinen, Beer Hunter's)

Seuraavaksi esitellään Suomalaiset viskibaarit. Mukaan on valittu joukko baareja ympäri Suomen, joissa tiedetään olevan hyvä viskivalikoima. Aihe on kuitenkin pidemmän päälle ajatellen hankala, sillä tässä nykyajan hektisessä maailmassa rajutkin muutokset tarjonnassa saattavat olla varsin nopeita.

Omaksi osiokseen on otettu mukaan myös viskidrinkit, jossa baarimestarit antavat omia suosituksiaan. Aihe ei kiinnosta, joten ohitin sen nopealla vilkuilulla.

Kirjan päättää ”poimintoja Alkon valikoimasta”. Alkon tuotteiden ohella tässä tehdään lyhyt vertailu eri maiden ja valmistusalueiden viskeihin ja niiden eroihin. Tämä on käsitelty lyhyesti ja pintapuolisesti, joten ainakin itselleni hiipi mieleen ajatus siitä, että olisikohan tekijöiltä loppunut aika hieman kesken. Toisaalta lyhyet ”perustiedot” ovat varmasti monille lukijoille riittävät. Vastaavaa viskinvalmistusalueisiin liittyvää sisältöä löytyy myös jo useastakin käännöskirjasta.  Alkon tämänhetkinen valikoima on listattu selkeästi ja tämä osio tulee nousemaan arvoon arvaamattomaan vuosien saatossa. Kuinka mukavaa onkaan palata tähän vaikka kymmenen vuoden kuluttua ja katsoa, mitä Alkon hyllyltä löytyi vuonna 2013.

Kokonaisuutena kirjan parhaat hetket löytyvät alkupuolen kulttuuri- ja tislaamo-osioista, joiden perusteella teos puolustaakin hyvin paikkaansa kirjahyllyssä. Kuvitus on upeaa läpi kirjan, joskin kotimaisuutta olisi voinut vielä rohkeasti korostaa korvaamalla Skotlannin tislaamokuvat vaikkapa suomalaisilla maisemilla.

Viski - Suomalainen viski ja viskikulttuuri on kuitenkin pienistä puutteistaan huolimatta todella hyvä päänavaus puhtaasti kotimaiseen viskikirjallisuuteen.

" "Pullonhenki" Timo Kettunen, toimitusjohtaja Harri Turunen ja Aromipannu". (Herman's, Hermannin viinitila)

Kirjasta löytyvät kuvat julkaistu kirjailijan luvalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti