lauantai 25. elokuuta 2012

Bowmore 1989/2011 Douglas of Drumlanrig

Bowmore 1989 21 yo, 46%. Distilled 11.1989, bottled 6.2011. Refill Butt LD 7462. Douglas of Drumlanrig, 181 bottles.

Ennakkoon tämä viski herättää pari kysymysmerkkiä:

- Miksi pulloja on vain 181, sillä yleensä Butt-kokoisesta tynnyristä riittää viskiä tässä pullotusvahvuudessa vähintäänkin kaksin- tai jopa reilusti yli kolminkertainenkin määrä?

- "Butt" viittaa myös siihen, että kyseessä on ex-Sherrytynnyri. Tämä viski on kuitenkin väriltään huomattavan vaalea, aivan hennon oljenkeltainen ja jopa vaaleampi kuin mitä monet ex-Bourbontynnyrissä kypsyneet viskit. Tynnyrillä lieneekin takanaan jo usempi käyttökerta, eikä Sherryn vaikutusta ole enää jäljellä?


Tuoksu on mukavan aromaattinen. makeita hedelmiä, kukkaisöljyä, mintun raikkautta. Kevyt, mutta sopivasti tuntuva turvesavuisuus. Grillattuja trooppisia hedelmiä.

Maku on pehmeä. Makeaan (trooppiseen) hedelmäisyyteen sekoittuu kuivaa turvesavua (hiiltä, tuhkaa). Vaniljaista mausteisuutta, raikasta tammea. Ihan hyvä kokonaisuus.

Jälkimaku jatkuu samoilla linjoilla. Maukasta hedelmäisyyttä, kuivaa savua, hiiltä. Taustalta nousee esiin mintun raikkautta.

Vaikka tämä (sherry)tynnyri on ehkä jo parhaat päivänsä nähnyt, on lopputulos kuitenkin odotuksia parempi. Kivan raikas ja "helppo" Bowmore. Vivahteikkuuta voisi toki olla enemmänkin ja vastaavan ikäisten OB-pullotteiden makuprofiilien "syvyys" jää puuttumaan.

2 kommenttia:

  1. Tehdäänkö koskaan niin, että tynskästä pullotettaisiin vain osa ja jätettäisiin loput kypsymään vielä muutamaksi vuodeksi lisää?

    VastaaPoista
  2. Tuskin ainakaan samaan tynnyriin jätetään kypsymään. Tislaamot tuskin haluavat täyttää varastoja vajailla tynnyreillä. Toki osa tynnyrin sisällöstä saatetaan siirtää vaikkapa pienempään erilaiseen tynnyriin viimeistelykypsytystä varten.
    Syitä "epäilyttävän" pieneen pullotusmäärään suhteessa tynnyrin kokoon voi toki olla paljon. Tynnyri voidaan "puolittaa", eli yksi tynnyri jaetaan pullotettavaksi kahdelle eri taholle, joista kumpikin käyttää omaa etikettiä ja ykkösestä alkavaa numerointia.
    Tynnyri saattaa kypsytyksen aikana vuotaa tai vaikkapa hajota siirtämisen aikana niin, että esim. puolet sisällöstä valuu maahan. Vaihtoehtoja on loppujen lopuksi yllättävänkin paljon kun niitä alkaa miettimään..

    VastaaPoista