maanantai 7. toukokuuta 2012

Smoke on the Water ja sekoiteviskit: J&B

J&B syntyi Lontoolaisen viskikauppiaan Justerini & Brooks'in toimesta vuonna 1933 ja yhtiön  nimen alkukirjaimista saatiin loogisesti nimi myös tälle tämän päivän viskillemme. Kevyehköön sekoitukseen on käytetty yli neljääkymmentä mallasviskiä, mm. Knockando, Auchroisk, Glen Spey sekä Strathmill. Mallasviskiosuudessa pääpaino on keveissä Speysiden viskeissä.

J&B, 40% (5cl mini)


Tuoksu on pistävä ja hieman turpeinen. Liimamainen ja outo makumaailma. Raikasta sitrusta, kuivaa viljaa.

Maku on pehmeä, öljyinen ja hento. Kuivaa viljaa, vanhaa moottoriöljyä, pahvia. Tunkkainen ja epämiellyttävä.

"Kypsymätön" jälkimaku on lyhyt ja mitäänsanomaton.

Viski, joka toi ennemminkin mieleen jonkun liuotinaineen. (Saattaa toki myös olla, ettei  testikappaleena ollut miniatyyri ollut pitkän säilytyksen jäljiltä aivan priimakunnossa).


Mutta jatketaan rohkeasti eteenpäin ja katsotaan tuoko iän lisäys mitään lisäarvoa:


J&B Reserve 15 yo, 43%. (5cl mini)


Tuoksu on pehmeä ja kypsän hedelmäinen. Maitosuklaata, märkää pahvia, viljaa. Huomattavasti kehittyneempi ja parempi alku kuin perusversiolla.

Maku on pehmeä ja makean hedelmäinen. Vahva kuiva viljaisuus kuitenkin häiritsee ja rikkoo kokonaisuutta. Hyvin hennosti turpeisuutta, mausteisuutta.

Jälkimaku tarjoaa makeaa sitrusta, kuivahkoa puuta, suklaata, viljaa.

Kokonaisuutena huomattavasti parempi kuin perusversio, mutta silti matkaa oikeasti hyväksi viskiksi on todella paljon. Suosittu J&B ei tällä maistelulla saanut uutta ystävää.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti