torstai 10. toukokuuta 2012

Smoke on the Water ja sekoiteviskit: Cutty Sark, osa 1.

Cutty Sark-sekoiteviskin takaa löytyy alkujaan Lontoolainen alkoholiliike Berry Bros & Rudd. Maaliskuussa 1923 luotu viskimerkki sai nimensä ja etikettiaiheensa samannimisestä purjealuksesta. Cutty Sark-viskiä luonnehdittiin syntyessään keveäksi ja raikkaaksi, jolla pyrittiin erottumaan muista merkeistä. Tuolloin valtaosa viskeistä oli pääosin enemmän tai vähemmän turvesavuisia ja makumaailmaltaan tuhteja.
Cutty Sarkin sekoituksessa käytetään huomattavan paljon ns. "first fill" tynnyreitä ja mallasviskitislaamoista mukana ovat ainakin Glenrothes, Bunnahabhain, Macallan, Highland Park, Tamdhu ja Glengoyne. 
Pullotusvalikoima on melko laaja, sisältäen runsaasti eri ikäisiä variaatioita.
Tällä erää testiini päätyi viisi erilaista pullotusta.

Cutty Sark, 43%. (50ml mini, +-2011)


 Tuoksu on raikas ja raa'ahkon hedelmäinen, "blendimäinen". Banaania, puhdasta viljaa, vaniljaa, mentholia, makeaa kukkaisuutta.

Maku on makean hunajainen, pehmeä ja kevytpiirteinen. Puhdasta viljaa, maitosuklaata, raikkaita hedelmiä (päärynää), vaniljaa.

Jälkimaku tarjoaa vaniljaa, viljaa sekä sitruksista raikkautta.

Puhdaspiirteinen ja nätti sekoite. Hyvä makujen tasapaino. "Kiva kesäviski", joka ei ole häiritsevästi "blendimäinen".
Cutty Sark, 43%. (cl. 3.7 mini, 1980-luku?)


Tuoksu on mausteinen ja raskas. Palanut öljy, hiili, maitosuklaa, viikuna. Paahtunutta ohraa. Hurja avaus.

Maku on täyteläinen ja pehmeä. Kypsiä hedelmiä, selvästi erottuvaa turvesavua, makeaa mallasta. Vaniljaa, maitosuklaata.

Jälkimaku on lämmittävä ja mukavan pitkähkö. Mallas/ohra, tuntuva turpeisuus ja kypsä hedelmäisyys. Kuiva loppu, jossa appelsiininkuorimaista kirpeyttä ja katkeruutta.

Raskas ja täyteläinen, täysin erilainen kuin nykyinen versio. Tämä menisi täydestä mallasviskinä.
Cutty Sark Imperial Kingdom, 43%. (50ml mini)


Tuoksu on täyteläinen, kypsän hedelmäinen ja hieman tervainen. Aavistus turvesavua. Taustalla raikas mentholinen tuulahdus. Ei huono.

Maku on makea ja hunajainen. Pehmeää maltaisuutta, viljaa, raikkaita hedelmiä (omenaa, sitrusta). Taustalla vaniljaa sekä mausteisuutta.

Jälkimaku on pehmeä ja miellyttävä. Hunajainen makeus jatkuu, johon kuivahko yrttisyys tuo kontrastia. Taustalla raskaampia sherryisiä piirteitä. Suklaata, hyvin hennosti turpeisuutta.

Tasapainoinen ja hyvä blendi, voisin juoda toistekin :)


Osa 2 huomenna...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti