keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Glen Garioch 1971 Samaroli

Sestanten Bowmoren jälkeen pysytellään vuodessa 1971 ja otetaan käsittelyyn viski, jota on maailmalla luonnehdittu "legendaariseksi". Tätä pullotusta on ylistetty kaikissa arvioissa, kuten esimerkiski täällä, joten tässäpä riittävästi syytä ottaa juoma tarkasteluun.

Glen Garioch 1971. Matured in Sherry wood. 59,6%. Samaroli, 2280 bottles. (Ikämerkitsemätön, mutta "luotettavien huhujen" mukaan tämä viski on pullotettu jo kahdeksan vuoden ikäisenä).

Tuoksu on raikkaan sherryinen ja voimakas, ei kuitenkaan alkoholinen. Runsas hedelmäisyys, (taateli, kuivattu luumu), minttu, kaakao, hento savuisuus, nuotion tuhkaa. Tummaa suklaata, vahvaa kahvia, tupakkaa.. Tuoksu elää ja muuttuu kaiken aikaa - Huikeaa.

Suuntuntumaltaan tämä viski on todella täyteläinen ja paksu.

Maku on huikean voimakas ja todella herkullinen. Upea, tiivis sherryisyys toimii vahvana runkona, jonka päälle levittäytyvä makukirjo on hieno: Suklaa, appelsiinimarmeladi, kookos, paahdetut pähkinät, runsaat kypsät hedelmät. Turpeisuus tuo taustalle sopivan kuivan vivahteen ja savuisuuden pysytellessä varsin hentona. Makuprofiilin huikea voimakkuus ei hellitä missään vaiheessa.

Jälkimaku jatkuu vahvana ja pitkään. Sherryisyys saa seurakseen hiiltä, tuhkaa, sekä nahkaa. Raikas minttuisuus elävöittää taustalla.

Kertakaikkiaan hieno, puhdas ja tasapainoinen, upean vivahteikas "Sherrymonsteri". Tästä viskistä löytyy samoja pirteitä kuin monista 1970-luvun sherrykypsytetyistä Ardbegeista. Ikäluokassaan (alle 10 vuotta) tämä on aivan käsittämätön. Mahtava viski.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti