perjantai 7. toukokuuta 2010

Talisker 10 yo "map label"


Taannoin maistelussa oli tuorein versio Talisker 10 yo:sta, mutta nyt hypätään kymmenisen vuotta ajassa taaksepäin ja otetaan tarkasteluun

Talisker 10 yo "map Label", 45,8%.
(Ainakin valtaosa pullotettu 1990-luvulla.)

Tuoksusta huokuu voimakkaan raikas ja suolainen merellisyys. Savuisuus on mukavana vivahteena taustalla. Ripaus tervaista makeutta. Hyvä tasapaino ja iäkkäämmän tuntuinen kuin nykyinen versio.

Maku on kermaisen täyteläinen. Pehmeää kermatoffeeta, sekä sopivasti mutta kuitenkin tuntuvasti maukasta savuisuutta ja vahvan suolaisia vivahteita. Raikas ja teräävä "piikki" luo kontrastia. Maltaisuus tuntuu taustalla. Ikäisekseen varsin hyvä ja tasapainoinen koostumus.

Jälkimaku on terävä, (pippuri?), hieman yrttinen ja sitruksinen. Savuisuus kuivuu ja vähenee. Alkoholi puraisee aivan lopussa hieman liian vahvana, mutta pieni vesilisä taittaa sen ja avaa viskiä muutenkin monipuolisemmaksi.

Hyvä kymppivuotias viski ja ainoa mikä tässä ja monissa muissakin Taliskereissa itseäni häiritsee, on tuo jälkimaun terävyys.
Nykyiseen Talisker kymppiin verrattuna tämä "map label" on selvästi "valmiimpi" ja iäkkäämmän oloinen. Myös makujen ja tuoksun tasapaino on huikeasti parempi ja merellinen "puhdas" raikkaus on paremmin läsnä. Varsinkin nykyversion tuoksu tuntui "new makelta" tämän rinnalla. Vanhassa siis vara parempi, jälleen kerran...

Grenoblen "Mr. Taliskerille" kiitos samplesta ja hienosta kuvasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti