keskiviikko 29. huhtikuuta 2009

SOTWblogin Port Ellen-viikko. Keskiviikko

Päivän fakta:
Port Ellen oli ensimmäinen single malt, jota vietiin Skotlannista Amerikkaan, n1840. Tämän takana oli John Ramsay, joka nousi Port Ellenin myötä hyvin vahvaksi vaikuttajaksi Islaylla ja loi Port Ellenistä saaren tärkeimmän sataman. Ramsay kuoli vuonna 1892. Ramsayn ajalta on nykypäivään säilynyt viskiäkin, ainakin pullo vuodelta 1891, mikä myytiin MacTearsin huutokaupassa vuonna 2001 hintaan 11.000 puntaa.

Päivän viski:

Port Ellen Douglas Laing & Co. advance sample DL Ref 4673 (200 ml), sherry butt, 50%. 25yo, November 1982 / September 2008.

Tuoksu on kuivan savuinen ja täyteläisen sherryinen.
Maku avautuu hyvin, "tumma" hedelmäisyys yhdistettynä sopivan vahvaan savuisuuteen on toimivan tuntuinen yhdistelmä. 25-vuoden kypsytys tammitynnyrissä tuo oman elementtinsä, sillä puu tuntuu kuivana kontrastina sherryn makeudelle. Kokonaisuus säilyy melko hyvin tasapainossa ja lopputulos on hyvä, joskin parempiakin sherrytynnyreitä on tullut Port Elleniltä vastaan. Jälkimaku on kuivan savuinen ja erittäin voimakas.
Tähän viskiin kaipaisin hieman lisää täyteläisyyttä ja tasapainoa, mutta tällaisenaankin kyseessä on kuitenkin ihan hyvä ja vahva Sherry-Ellu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti