tiistai 14. huhtikuuta 2009

Onko lasilla väliä?


Aina aika ajoin nousee esiin keskustelua siitä, minkälaisesta lasista viski tulisi nauttia. Jokaisella on tietysti omat tottumuksensa eikä yhtä oikeaa tapaa ole. Parin hengen "testiryhmällä" päätimme kuitenkin ottaa selvää onko lasilla väliä? Riviin viisi erilaista lasia ja testiviskinä sai toimia Bowmore 15yo Mariner, 2cl/lasi.

Heti alkuun suurimmat erot ilmenivät tuoksussa, lasi numero 1 oli varsinainen "aromipesä", kun taas laakeissa malleissa 4 ja 5 aromit tuntuivat hukkuvan aivan taivaan tuuliin. lasit 2 ja 3 olivat tasaisen hyviä.
Sitten maku: Alkuun suuria eroja ei tuntunut löytyvän, mutta laseissa 1-3 oli havaittavissa "tuoksun siirtymistä" myös makuun ja näiden kokonaisvaikutelma oli selvästi monipuolisempi kuin numeroissa 4 ja 5. Jälleen numero 1 antoi parhaat aromit.
Mitä kauemmin juomat laseissa olivat, sitä selvemmiksi erot kävivät. Noin puolen tunnin jälkeen varsinkin lasissa numero 5 ollut viski alkoi maistua jo selvästi väljähtyneelle, kun taas numero 1 ei ollut menettänyt alkuasetelmasta mitään, vaan tuoksu ja maku olivat päinvastoin kehittyneet parempaan suuntaan.

Kokonaisuutena siis lasi numero 1 oli selkeästi paras, 2 ja 3 antoivat keskenään hyvin samankaltaisen tunteen ollen ihan hyviä laseja, mutta lasit 4 ja 5 pilaavat totaalisesti hyväksi aiotun viskinautinnon, niin nopeasti aromit niistä haihtuvat. Lasilla on siis väliä.

5 kommenttia:

  1. Jep. Lasilla on väliä.
    Mikä on muuten tuo lasi nro 1? Näyttää pieneltä viinilasilta...?

    VastaaPoista
  2. Hauska testi, joka itsenikin on jo pitkään pitänyt toteuttaa. Omasta kaapistani löytyy vielä yksi viskilasi, joka on näistä poikkeava ja muistuttaa lähinnä lasia nro. 3, mutta sen suuaukko on ulospäin levenevä. Olisi hauska laittaa se näiden kanssa rinnan. Kuvaa ei ole tähän tässä vaiheessa liittää, mutta yritän laittaa huomenna linkin kuvaan.

    Olisiko sinulla Smoke tietoa, mistä lasityyppiä nro 1. olisi helposti saatavilla? Itse ostin kolme kappaletta kyseisen tyyppisiä laseja Stockmannilta aikanaan ensimmäisiksi viskilaseikseni, mutta sittemmin en ole niitä enää sieltä löytänyt.

    VastaaPoista
  3. En tiedä mikä tuo numero 1. on viralliselta nimeltään, mutta kuitenkin paljon tuo lasityyppi on käytetty vaikkapa Portin, Sherryn tai viskin tarjoilussa. Ainakin Malts And Moresta näitä löytyy muutamallakin eri logolla. Itse olen löytänyt useita laseja kirppareilta.

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Numero 1 on käsittääkseni (sherry) copita.

    (Näinkin lyhyeen viestiin sai tehtyä sen verran pahan kirjoitusvirheen, että ensimmäinen versio piti poistaa :) )

    VastaaPoista