perjantai 16. tammikuuta 2009

Rare Malts Winter Special - Brora


Brora 1975 20yo 60,75%. (Northern Highlands). Tuoksu on maltainen ja merellinen. Maku on pehmeän täyteläinen ja makeahko, johon hento savuisuus tuo oman herkullisen vivahteensa. Monille iäkkäille viskeille tyypillisesti jälkimaku kuivuu sopivasti ja jättää jälkeensä silkkisen pehmeän ja pitkähkön makukaaren. Aivan hyvä Brora, mutta ei pärjää 1970-luvun alun vahvemman turvesavuiselle tuotannolle. Pala Skotlantilaista viskihistoriaa kuitenkin, sillä tämäkin legendaarinen tislaamo suljettiin jo vuonna 1983. Viskinvalmistus kuitenkin jatkuu samalla tontilla, sillä tislaamon uudempi rakennus toimii siellä edelleen nimellä Clynelish.

2 kommenttia:

  1. Kuinkahan tuo vertautuu toiseen 1975 Rare Malts Brorapullotteeseen? 1975 Brora teki vielä myös ainakin osan ajasta korkeasti savuista viskiä, luulisin. Homma muuttui vissiin kokonaan sitten sitä mukaa kun tultiin 80-lukua kohti ja savut saivat jäädä, ikävä kyllä.

    VastaaPoista
  2. Veikkaisin ettei suurta eroa ole noiden eri 1975 versioiden välillä. Savuista viskiä tehtiin pääsääntöisesti 1972 - 1974, jolloin Caol Ila-tislaamo oli remontin vuoksi kiinni ja kuitenkin koko ajan tiettyihin blendeihin tarvittiin savuista viskiä. Kun Caol Ila remontin jälkeen avattiin, palattiin Broralla "tavalliseen" savuttomampaan tuotantoon. Myöhempinä vuosinakin kuulemma tehtiin kuitenkin vielä joitain eriä savuisempaa viskiä. Näistä ajankohdista ei ainakaan minulla ole tarkempaa tietoa.

    VastaaPoista